西班牙,马拉加省,马贝拉市,Los Limoneros别墅 / Gus Wüstemann

建筑师: Gus Wüstemann

地点:西班牙 马拉加省 马贝拉市

主管建筑师:Silvia Pujalte, Joan Pau Fernandez, Jan kubasiewicz, Eftychia Papathanasiou, Mariana Marques da Silva, Sandy Brunner

面积:585.0 sqm

竣工时间;2014

摄影师: Bruno Helbling

工程师:Alicia Huguet, BAC Barcelona

建筑公司:ADP Empresa Construtora, Marbella

文字来自建筑师。

功能

项目场地位于西班牙马贝拉市郊区城市化地带的私人别墅区,紧邻一座高尔夫球场。项目面积为480平方米,是为一个有小孩的家庭设计的住宅,室内带有几间客房,供朋友来访时居住。原有住宅有一座非常漂亮的花园,我们保留了其中的植物。

在私人花园中进行户外生活

项目位于西班牙南部的安达卢西亚,因此我们的设计理念是创造一座有顶的大花园,以在需要的时候为住户提供遮阳保护。这样一来,无论白天还是夜晚,住户就可以一年四季都在户外活动。在这里,你可以与家人和朋友共享黎明或黄昏的美好时光,并佐以一些餐前小吃和西班牙美酒。

同时,我们还要使住宅具有一定的私密性,这样你在户外活动的时候,不会过分暴露在别人的视线中,避免来自邻近建筑中的人的窥视。因此,我们的设计理念就是四周都是围墙的花园,私人花园就是起居空间。我们在起居空间的上方设置了一座内院式住宅,也就是位于花园上方的住宅。在冬天,有顶私人花园的一部分可以用推拉窗封闭起来,并进行供暖。

外围即是中心

花园的外围,也就是围墙中包含各种功能空间,与一层的中心空间产生了互动。这些功能空间围绕在起居空间/花园周围,就像是无限延展的景观。

花园的周围包括带瀑布的静水池塘(池塘里有乌龟,在此处也可欣赏日出的景色)、香草花园、厨房、烧烤休息区、游泳池休息区、游泳池(放松泳池)、丛林、工作室/图书馆和入口大厅。

根据一天中时间的不同、住宅中访客的不同和人的心情的不同,你可以利用周围的各种功能空间,不论是休闲、运动、阅读,还是放松和下厨。

游泳池边有一个尺寸超过泳池长度的洞口,从这个洞口可以欣赏山上的美景和夕阳西下的景色。

住宅设在花园上方。

卧室、家庭休息室和瑜伽露台位于二层。阳光透过带穿孔石材立面的露台照射在私人区域的衣柜和交通流线上。每个房间都有卧室和附加的私人露台。

主卧室、浴室和露台可以连接成一个开放的空间,住户可以在室外睡觉和洗澡,不用担心被人看到。

白色的雕塑和安达卢西亚的蓝天

建筑在朝向外部/公共空间的一侧没有设置窗户或洞口,因此住宅看起来就像是一座白色的立方体雕塑,类似安达卢西亚摩尔式露台住宅。只有植物会让住宅外的人意识到这座建筑内部有人居住。建筑所有表面都覆以白色抹灰,在安达卢西亚蔚蓝的天空下构建出仿佛没有尽头的美丽景观。这就是主人待客的地方。


Architects: Gus Wüstemann

Location: Marbella, Málaga, Spain

Architect In Charge: Silvia Pujalte, Joan Pau Fernandez, Jan kubasiewicz, Eftychia Papathanasiou, Mariana Marques da Silva, Sandy Brunner

Area: 585.0 sqm

Year: 2014

Photographs: Bruno Helbling

Engineer: Alicia Huguet, BAC Barcelona

Building Company: ADP Empresa Construtora, Marbella

From the architect. Program

The plot is situated in an suburban urbanisation of private villas next to a golf court near Marbella , Spain. The program is a house for a family with kids and a some guest rooms for visiting friends, a total of 480 m2 inside area. There was an existing house, typical for the area with a beautiful garden, we kept the plants.

living outside in a private garden

Being in Andalucia, in the south of Spain, the idea was to create a huge garden with big covered outside spaces, giving some shade when needed, where you could live outside day and night, all year long. It's all about catching that twilight with your friends and family, chilling out with some tapas and great Spanish wines.

At the same time we needed to create the necessary privacy towards the neighbouring buildings, so you could live outside without being exposed. The concept therefore is that the whole site is a garden surrounded with a peripheral wall filled with content, that's the living room, a private garden. Above that living room landscape we set a patio house - a house over a garden. In the winter time, one covered part of the private garden can be closed with sliding windows and heated.

Periphery is central

The periphery, the surrounding wall are filled with different programs so it communicates with the centre space of the ground floor. These contents wrap around the living space / garden like a never ending landscape.

In the periphery there are :

still water pond with waterfall, turtles and morning sun, herb garden, kitchen, bbq lounge, pool lounge, swimming pool - chill out pool area, jungle, atelier / library, entrance lobby.

Depending of what time of the day, social occupancy and what mood one is in, you choose to interact with the peripheral programs, from leisure, sport to reading, chilling, cooking etc.

There is an over the edge opening along the poolside, where there is a beautiful view to the mountains and where the evening sun comes in.

The house is above the garden

The bedrooms, family lounge and Yoga terrace are on the first floor, a patio with a perforated stone facade filters the light into the wardrobes and circulations of the private areas. Each room has a bathroom and a private patio attached.

The master bedroom, bathroom and patio can be joined to one open space, enjoying sleeping and bathing outside, without being seen.

White sculpture and blue Andalucía sky

There are no windows or openings to the outside / public space, the house appears as a white and cubic sculpture, similar to the Moorish patio houses in Andalucia. Only the plants give a sign of the interior life to the outside. Everything is covered in white plaster, creating this endless playful landscape just covered by the deep blue Andalucia sky, it's there to host people.