西班牙,拉科鲁尼亚,Carballo媒体图书馆 / Óscar Pedrós

建筑师:Óscar Pedrós

地点:西班牙拉科鲁尼亚,Rúa Pontevedra, 15100 Carballo

项目面积:1570.0 sqm

项目年份:2013

摄影:Santos-Díez | BISimages, Courtesy of Óscar Pedrós

工料测量师:Jesús Gende Gerpe

施工管理:Óscar Pedrós

结构:E3 Arquitectos

安装:Juan Seoane Ferreiro

施工:Ogmios Proyecto S.L

图形支持与合作:Alejandra García

建筑是提供的项目信息。“构思一座21世纪的图书馆——我的一位朋友会说——就好像是对书籍的墓地充满了好奇”。在这一点上,所有的努力都必须与建筑构造的不变量相协调,包括序列、步行道等,还要与新技术带来的无形物质保持一致。因此唯一的解决方案就是谨慎地共享物质空间与虚拟空间,避免Carballo的这座最新建成的建筑成为一个书库。

该建筑坐落在Carballo——一个中等规模的西班牙村庄(30 000 inh),距西班牙西北部加利西亚的拉科鲁尼亚35公里。城市环境不容乐观,到处是界墙和未完工的住宅楼。本案建筑是一座围合式的建筑,面向内部庭院开敞,这个庭院是供人们阅读的开放空间。

U形的一层围绕中央庭院而设,从外面进入这里受到限制。庭院是未来北侧公共空间的延伸。二层的平面是个封闭的O形。媒体读者可通过一层U形结构两个侧翼的两部楼梯进入二层,两部楼梯组成一条螺旋形道路,顺着这条道路行进会逐渐发现内部空间的自然序列。青少年/成年人图书室中有小说和漫画(北面)以及音乐和媒体资料(南面)。还有一个空间是倾斜的演奏室及读者俱乐部。这个空间面向西面,下面是一个露天的演出空间。

楼层平面图是根据地块复杂的几何形状设计的,以获得更好的室内外关系,消除室内外之间的界线。

最终的预算(包括图片所示的家具和平面布置)为每平方米764欧元,绝对的低成本建筑。


Architects: Óscar Pedrós

Location: Rúa Pontevedra, 15100 Carballo, A Coruña, Spain

Area: 1570.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Santos-Díez | BISimages, Courtesy of Óscar Pedrós

Quantity Surveyor: Jesús Gende Gerpe

Construction Management: Óscar Pedrós

Structure: E3 Arquitectos

Installation: Juan Seoane Ferreiro

Construction: Ogmios Proyecto S.L

Graphic Support And Collaboration: Alejandra García

From the architect. “Thinking on a 21th. Century library -as a friend of mine would say-, is like wondering about a book´s cemetery”. At that point, all efforts must conciliate architectonic non-variable values as sequence, promenade and staying with immateriality brought by new technologies. There is no other solution than sharing jealously material space with virtuality to avoid Carballo´s newest building ending as book warehouse.

The building is placed in Carballo, a medium-sized spanish village (30.000 inh.), 35 km. far away from A Coruña, Galicia, Northwest Spain. Urban atmosphere is strongly rude,full of party walls and unfinished housing blocks. The building becomes quite hermetic and opens itself to an inner patio acting as an open space for reading.

An U-shaped ground floor surrounds a central patio with controlled access from outside. This patio behaves as an extension of future public space northwards. First floor closes itself in a O-shaped diagram. Media-readers access through two staircases placed on both ground floor U-wings, closing a spiral-path so movement and discovering inner space become a natural sequence. Teen/adult worlds converge in fiction and comic (N) and music & media (S). Third piece is a sloping recitals room & reader´s club. This piece is oriented west, covering an open-air space for performances.

Floorplans are designed following the complicated plot´s geometry to get a better ratio of profit in relationships between inner and outer space, melting the threshold between them.

The final budget (including furniture as shown in pictures and floorplan) was 764,00 €/sqm. Definitely low-cost architecture.