比利时,德平特,Moerkensheide别墅 / Dieter De Vos Architecten

建筑师: Dieter De Vos Architecten

地点:比利时 德平特

面积:306.0 sqm

竣工时间:2013

摄影师: Filip Dujardin

文字来自建筑师。该住宅项目位于一片居住区边缘的建筑场地中心,对面是一片小树林。建筑的体量分为三个部分,以此来跟随太阳的运行轨迹。三座花园使住宅的形式更加完善,每座花园在一天中都有特定的使用时间,分别是早上、下午和傍晚。

围绕在等边三角形周围的三个空间对称的立方体量与非对称设计的车库构成了建筑的几何造型。建筑体量采用混凝土、预制砌块承重结构和荷兰式砌合法的手工挑选泥煤烧制砖,一层为和醒目的硬木拱形窗,上层为矩形窗户。

有着开放式平面的起居区清晰地显示出建筑的几何结构。一层的三扇拱形窗将明亮的日光引入室内空间,同时也将室内空间和三座花园紧密地联系在一起。开放空间内三面封闭的端墙包含三个橱柜式的空间,这样一来,餐厅、座位区和工作区就可以设置在其后的空间内。色调温暖的天然材料和色彩使起居区充满活力:整个空间都采用了木质墙板,地板为浅粉色和沙色的水磨石,厨房采用整合式台面。

自支撑的旋转楼梯通向别墅的上层。三个独立式小空间将三个房间与门厅分隔开来。小空间分别作为储存空间、技术设备室和卫生间。通过关闭小空间内隐形的精致门扇,三个房间就与能与门厅分隔开。上层通过端墙和平屋顶上的孔洞来采光。连续的围墙采用了乳白色的预制砌块,与小空间光滑的清漆表面构成对比。


Architects: Dieter De Vos Architecten

Location: De Pinte, Belgium

Area: 306.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Filip Dujardin

From the architect. The house is centrally positioned on the building plot at the edge of a residential neighbourhood and opposite a small forest. An explicit orientation to the sun shapes the tripartite composition of the house. Three gardens formally complement the composition, each garden intended for a specific time of day: morning, afternoon, evening.

A symmetric spatial configuration of three cubes around an equilateral triangle, together with an asymmetric articulation at the carport, defines the building geometry. The volume is developed architectonically through a concrete and blockwork loadbearing structure, brickwork of hand-selected peat-fired bricks in Flemish bond and hardwood carpentry with prominent arched windows on the ground floor and rectangular windows on the upper floor.

The living area with open floor plan clearly shows the building geometry. The three large arched windows on the ground floor bring daylight generously into the space and at the same time create a close relationship between the interior and the three gardens. The three blind end walls within the open space contain integrated cabinets that allow the eating area, seating area and work area to find their appropriate place. Warm, natural materials and colours enliven the living area: wooden wall paneling throughout the space, a light-pink-and-sand-coloured terrazzo floor with an integrated kitchen worktop.

A self-supporting spiral staircase leads to the upper floor. Three freestanding cabinets separate three rooms from the hallway. These cabinets contain storage space as well as technical equipment and sanitary cells. The rooms can be closed off from the hallway through invisibly detailed doors in the cabinets. On the upper floor, daylight is provided through perforations situated only on the end walls and in the flat roof. The uninterrupted perimeter wall is executed in ivory painted blockwork in contrast to the smooth lacquered cabinets.