伊朗,加兹温,建筑工程条例规划办公楼 / Dayastudio + Nextoffice

建筑师:Dayastudio, Nextoffice

地点:伊朗 加兹温

主管建筑师:Parisa Alimohammadi, Alireza Taghaboni

面积:2500.0 sqm

竣工时间:2009

摄影师: Parham Taghioff

最终线图制作:Manizheh Sani, Farideh Aghamohammadi

结构顾问:Vahid Gharejhani nia

结构承包商:Javid Rah Co. (Hosein Zarabadi), Abdolvahid Meimoezzi

施工经理:Habibollah Babaee

装修经理:Ali Eftekhari

机械顾问:Abdolali Zarepour, Houfar Esmaeili

电气顾问:Reza Habib

3D模型:Roohollah Rasooli

动画制作:Persia Photo Center

文字来自建筑师。该项目的主要形式理念就是相互关联的两个方环的交错。这两个方环实际上来自对加兹温当地建筑内敛形式的抽象处理。在该项目中,原本用于在水平向围合中央庭院的环以垂直的方式连接在一起,进而构成不同的楼层,并将室内空间和周围的室外空间联系起来。

建筑的造型主要由室外的双层表皮来塑造。混凝土表皮上开挖的展示穿孔图案的孔洞尺寸同砖的大小一致。孔洞的排列是刻意而为之,目的是通过其所包含的理性的结构质感和数学秩序来彰显建筑的组织性、科学性和工程特性。

两个环形的设计将办公职能和管理部门在空间上分隔开来:采用砖混结构和垂直几何造型的环形为管理部门,而第二个环形为混凝土材质的水平体量,其中容纳办公职能。砖环与地面之间的空隙形成了一个突出的走廊,成为建筑的主入口。

与原先围合中央庭院的结构一样,建筑的环形结构通过庭院的开放空间进行自然采光。室内可以接受通过外墙孔洞进入的光线的照射。

最后,在设计室内空间时,礼堂的墙壁安装了模块。这不仅是一个简单的用于装饰和声学目的室内设备,也是对结构工程职业的一种纪念,并呼应了建筑工程条例规划办公楼的用途。

结构

该项目应用的结构系统包括外围构件的剪力墙和建筑主框架的梁和柱结构。该项目的穿孔剪力墙吸引人的地方在于互动的过程:室内建筑的需求和它轻盈通透的质感、立面方面的考虑,剪力墙本身也是由建筑构件的特性来决定的。

为了避免穿孔墙体在施工过程中受到破坏,设计师定制和生产了特定的混凝土模具。这样一来,模具的拆除过程就可以被有效地分为两步,孔洞也可以原封不动地留在表面上。

定制模具的应用使对混凝土的振动产生了一定的困难,因此建筑师没有采用普通的混凝土,转而应用了一种名为自凝固混凝土(SCC)的材料。这种材料仅通过自身的重量就可以变得坚硬,无需施加任何机械外力。


Architects: Dayastudio, Nextoffice

Location: Qazvin, Iran

Architects In Charge: Parisa Alimohammadi, Alireza Taghaboni

Area: 2500.0 sqm

Year: 2009

Photographs: Parham Taghioff

Finishing Drawing Collaborators: Manizheh Sani, Farideh Aghamohammadi

Structural Consultant: Vahid Gharejhani nia

Structural Contractors: Javid Rah Co. (Hosein Zarabadi), Abdolvahid Meimoezzi

Construction Manager: Habibollah Babaee

Finishing Manager: Ali Eftekhari

Mechanical Consultants: Abdolali Zarepour, Houfar Esmaeili

Electrical Consultant: Reza Habib

3 D Modeling: Roohollah Rasooli

Film: Persia Photo Center

From the architect. The main forming idea of this project lies in the geometrical involvement of two square loops tied to each other. These loops are in fact an abstract version of introverted pattern taken from Qazvin vernacular architecture. Herein, the loops which earlier used to shape central court yards in a horizontal order are tied in a vertical manner for reaching different building levels and connecting the interior spaces to surrounding exterior.

The building mainly is shaped through a two-layer skin within its exterior. The holes exhibiting the perforation pattern on the concrete skin are brick size volumes subtracted from the wall mass. Arraying holes were made intentionally to embed an engineering quality of rationalism and mathematical order standing for the organized, scientific and engineering characteristic of the building.

By getting help from two loops, official functions got separated from management section: The first loop proposed to be made of brick and with a vertical stretch geometry was allocated to management section of the building while the second, was proposed to be made of concrete with a horizontal stretch geometry was allotted to official functions. Detachment of the brick loop and the ground level defines main entrance as an outstanding veranda.

Alike the central court yard precursor, the loops have been designed to capture natural sunlight from the yard open space while the interior receives rays of lights through the perforated exterior wall.

Finally, on designing the interior spaces, the moulds were installed on the auditorium walls; this was not only an interior object installation for decorative purposes or acoustic reason but also was a memento of construction engineering career to be kept in the Construction Engineering Organization's building.

Structure

The structural system deployed in the project, includes shear walls for the exterior peripheral elements in combination with beam and column construction for the main skeleton of the building. The perforated shear walls employed here have been designed where the interest is focused on a mutual process: interior architecture needs and its qualities such as transparency and lightness; and facade considerations, itself determined by the characteristic properties of building components.

Avoiding any possible damage in the construction of the perforated walls, specific concrete moulds were customized and manufactured so the mould removal process would be followed in an effective two steps method where the holes could be left completely pristine.

As the mould customization would make it difficult to apply any vibrations to the concrete used, a certain type of concrete named as self consolidation concrete (SCC) was employed instead -that would harden solely due to its weight in the absences of any external mechanical forces.