加拿大,魁北克省,蒙特利尔,拉萨尔水务设施大楼 / Affleck de la Riva architects

建筑师: Affleck de la Riva architects

地点:加拿大魁北克省蒙特利尔l’Esplanade大道

项目经理:Gavin Affleck

设计建筑师:Gavin Affleck

项目团队:Steven Leather, Brigitte Boudreau, Alexandre Cassiani, Federico Carbajal, Serge Gascon and Melanie Morris

面积:450.0 sqm

竣工时间:2012

摄影师: Marc Cramer, Alexandre Chabot, Affleck de la Riva

景观建筑师:CIMA + (Alain Bourassa)

土木、结构、机械和电力工程师:AXOR Experts conseils

甲方:City of Montreal

预算:5 100 000 $CA

文字来自建筑师。一切文明和城市的历史都与水的存在息息相关。富饶的河谷孕育了古代文明,城市的发展也依赖饮用水和卫生用水的可得性。处于城市环境中的用于水资源管理和分配的基础设施历史悠久,且有着十分重要的地位。

拉萨尔水务设施大楼位于蒙特利尔水道入口处的圣劳伦斯河岸边,这里是城市的饮用水水源地。位于滨河公园的这一建筑包括三个结构:历史可以追溯到1923年的西班牙殖民时期的泵房、建于1975年的泵房扩建部分和新增加的容纳空气过滤装置的建筑。该项目采用整合的景观策略将不同的体量连接起来,使滨水公园成为一个综合性的整体。

三座建筑的周围围绕着由挖掘的材料组成的椭圆形护堤,构成了摇篮的概念。第二个椭圆形空间对包括两片成熟树林在内原有的景观进行规划。位于护堤中心的新建筑也采用椭圆形造型,只不过是有着绿色屋顶的挤压型椭圆形。

前两座建筑的修复和改造使用了西班牙殖民时期的泵房所采用的材料——白灰泥和陶土屋顶。而新增加的挤压型椭圆形结构采用了红砖材料,与始建于1923年的建筑的陶瓦屋顶联系起来。

项目强调将景观作为统一的介质,这一策略具有重要的技术维度。该项目获得LEED认证的重要原因在于它使用了本地生植物,收集和处理地表水,并采用各种绿色能源措施,包括地热供暖和光伏太阳能集热器。该项目入围了2013年度魁北克Order of Architects优秀奖。


Architects: Affleck de la Riva architects

Location: Avenue de l'Esplanade, Montreal, QC, Canada

Project Manager : Gavin Affleck

Design Architect : Gavin Affleck

Project Team : Steven Leather, Brigitte Boudreau, Alexandre Cassiani, Federico Carbajal, Serge Gascon and Melanie Morris

Area: 450.0 sqm

Year: 2012

Photographs: Marc Cramer, Alexandre Chabot, Affleck de la Riva

Landscape Architect : CIMA + (Alain Bourassa)

Civil, Structural, Mechanical And Electrical Engineers : AXOR Experts conseils

Client: City of Montreal

Budget: 5 100 000 $CA

From the architect. The history of civilisations and cities are intrinsically tied to the presence of water.  Ancient civilisations grew up in fertile river valleys and the development of cities depended on the ready availability of water for both potable use and public sanitation.  The infrastructure used to control and distribute water in the urban environment has a long and distinguished architectural history.

The Lasalle Waterworks Building is located on the banks of the Saint Lawrence River at the entrance of the Montreal Aqueduct, the source of the city’s drinking water.  Sited in a broad waterfront park, the project includes three structures – a historic Spanish Colonial pump-house dating from 1923, a 1975 addition to this structure, and a new addition housing an air-filtering device.  Using an integrated landscape strategy to create links between these disparate components, the project engages the waterfront park as a comprehensive whole.

An elliptical berm composed of excavation material is superimposed around all three structures to create a conceptual cradle for the scheme.  Secondary elliptical pods organise existing landscape features including two groves of mature trees.  The new addition, located at the center of the berm, also assumes an elliptical form – in this case an extruded ellipse that permits the development of the new program beneath a green roof.

The restoration and renovation of the first two structures consolidates the material palette of the Spanish Colonial pump house – white stucco and terra-cotta roofs – and the extruded ellipse of the new addition, in textured red brick, picks up on the terracotta roof of the 1923 structure.

The project’s emphasis on the landscape as a unifying medium has important technical dimensions.  The project is a LEED certified initiative that uses indigenous plants, natural collection and treatment of surface water and various green energy strategies including geothermal heating and photovoltaic solar collectors. The project was a finalist for an Award of excellence from the Order of Architects of Quebec in 2013.