加拿大,安大略省,多伦多,街屋 / gh3

建筑师:gh3

地点:加拿大安大略省多伦多

项目团队:Pat Hanson, Diana Gerard, Louise Clavin, Raymond chow

摄影师: Raymond Chow

文字来自建筑师。位于南珀利的地标性爱德华式住宅的改建采用了极简而又激进的建筑策略。位于Mrs. Elenor大街的这座具有历史意义的街屋是由建筑师William Alexander于1908年设计的,在对其进行的现代化改造的过程中,首先需要解决的难题就像是对房屋进行单次的外科手术,打破正式的、具有局限性的楼层平面,使空间变得流畅,使住宅内部变得明亮,从而适应现代家庭生活的需求。

为了照顾原有建筑的特殊细节,设计采用了两种手法将新旧两部分整合在一起:剪切(新与旧并列,并用尖锐的线条构成对比)和共生(使现代和历史性的细节结合和共生,历史的精髓部分需要恢复)。

空间流动

激进的大刀阔斧的平面规划旨在使房间和楼层间的连通变得流畅。该平面规划对房间的分区配置进行了改造,其中的仆人区和住宅前后两部分间的造型特征保留了另一个时代的痕迹。

改造将这座爱德华时期建筑的L形楼层平面进行现代化改造,开放住宅的后部,降低楼层平面的高度,这样就可以无阻碍地欣赏其后的景观,并与一座新庭院连接起来。室内的空间线条流畅,一条洒满自然光的走廊将用于正式活动的建筑西侧和用于日常生活的建筑东侧连接起来。室内插入了一部白色的具有雕塑感的现代楼梯,将各个楼层在垂直方向上连接起来。楼梯旁边的洞口采用了爱德华式风格和比例尺寸,其上覆箔,将光线引入室内。

剪切与对比

改建中最大的手笔就是拆除住宅后部的外砖墙。这一举措既保留了砖外表面粗狂而又缜密的特色,又简化了室内结构,从而将设计重点放在了采光、空间比例和体量等重要因素上。这种“剪切”通过新的砖拱腹的建造表达了出来。拱腹悬吊在分隔新旧两部分的线条清晰的钢构件上方,在视觉上将烟囱和二层的楼梯隐藏起来。

超大尺寸的玻璃墙代替了原有砖外墙的下部分,增强了住宅与场地的连通性。新的混凝土底座打造出一座全新的双边庭院,将室内与室外连接起来。室内像剃刀一样的薄铝翅片与其他构件形成鲜明的对比,这些翅片穿透了经过修复的天花线和护墙板,以恢复建筑原有的通高的洞口。这些洞口将一层的正式房间连接起来。

选择性的裸露和共生

纵观整个建筑,原有建筑漂亮的构造形式被显露出来并加以强调。设计强调了历史在建筑的表皮上所留下的痕迹,力图使空间充满自然光照,并使新旧两部分在构成比例上达到平衡。

裸露的砖块是建筑的特色之一,这些砖块显示出这些建筑曾经历过岁月的洗礼,每个时代都在其上留下了专属于自己的痕迹。

北侧的展厅墙体更具有表现力,它再现了原有的洞口和楼层平面。翻新保留了砖托梁的梁洞、平拱、青砖层拱,并裸露出一面原有墙体的价值稍逊的黄色砖块。现代化改造中的大尺寸透明洞口将阳光引入室内,使这座历史建筑沐浴在阳光中。


Architects: gh3

Location: Toronto, ON, Canada

Project Team: Pat Hanson, Diana Gerard, Louise Clavin, Raymond chow

Photographs: Raymond Chow

From the architect. A minimal yet radical architectural strategy transforms a landmark Edwardian residence in South Rosedale. The challenge of modernizing the historically designated Street House, designed by architect William Alexander Langton for Mrs. Elenor Street in 1908, began with a single surgical gesture that unlocks the constricted formal plan to become a spatially flowing, light-filled home, suited to contemporary family life.

Responding to the exceptional original detailing, two methods reconcile old and new: shearing (where old and new are juxtaposed and contrasted with sharp delineation) and co-existence (merging and co-existence of modern and historic details where historic merit calls for respectful reinstatement).

Spatial Flow

Fluid connectivity between rooms and floors was the ambition of a radical, surgical planimetric strategy, which overwrites a compartmentalized configuration whose servants’ quarters and formal delineation between front and back of house remained vestiges of another era.

Modernizing the spatial potential of an L-shaped Edwardian plan, the transformation opens the back of the house and lowers the floor level to unlock views back on itself and connect to a new courtyard. Within, it introduces a fluid interior spatial flow connecting the more formal west wing to the everyday east wing through a light-filled gallery. The insertion of a white stair connects vertically, its sculptural modern form using the Edwardian openings and proportions as light-source and foil.

Shearing and Contrast

The central surgical act is the excision of the exterior brick back wall of the house. This sharp delineation allows the robust articulated brick exterior to be retained, while the interior becomes reductionist and focuses on essential elements of light, proportion and volume. This ‘shearing off’ is expressed through new brick soffits that visually resolve chimney and second floor stair and float above the sharp steel line between original and new.

The lower part of brick exterior walls are replaced with super scaled glazed walls enhancing connectedness to the site. A new concrete plinth creates a new two-sided courtyard aligning the outdoor space with interiors. Within, sharply contrasting elements include razor thin-aluminum fins that notionally cut through restored crown moldings and wainscoting to achieve pristine full-height openings that connect the formal rooms of the ground floor.

Selective Revelation and Co-Existence

Throughout the house, the beautifully constructed layers of the original structure are revealed then celebrated. The design articulates the surface record of the house’s auspicious history, to achieve a light-filled well-proportioned balance between past and present. Certain features are stripped back to bare brick, with traces of the past left behind as evidence the building has been cared for and adapted over the years, with each generation adding its own layer to a unique history.

Most expressive of this is the north gallery wall, a palimpsest of previous openings and floor levels. The renovation leaves untouched brick joist pockets, a jack arch, a black brick stringcourse, and exposes the lesser-valued yellow brick of an unearthed original wall. This historical narrative is washed in light by larger-scaled transparent openings of the modern intervention.