南非,约翰内斯堡 ,Corlett Drive大道105号办公楼 / Paragon Architects

建筑师: Paragon Architects

地点:南非约翰内斯堡,105 Corlett Drive

总建筑师:Anthony Orelowitz, Carla Soudien, Kate Keightly-Smith, John Peska, Yumna Ismail, Tom Hill

年份:2013

摄影师: Andrew Bell

开发商:Buffet Investments

结构工程师:Sotiralis Consulting Engineers – Andries Denner

施工技术员:Schoombie Hartman

电气工程师:Aftek Consulting Engineers – Sidney de Jongh

用水、环境、技术服务:Ramsden Consulting – Scott Ramsden

空调:Adaptive Resource Engineering – Carel Schaap

防火:Trevor Williams Consulting Engineers – Julius Machaba

项目经理:Baseline Project Management – Matthew Rautenbach

城市规划师:Gavin Edwards

景观设计:Insite Landscape Architects – Karen James

文字来自建筑师。

设计概念

项目建筑师Carla Soudien这样描述概念研究方法:“本建筑的设计概念得自许多方面,包括位置、周围环境、材料的选取以及使用要求。场地选址极佳,因此有机会建造一座如珠宝盒一般的建筑,立面采用了玻璃,椎形体结构外面则是Arcelor Mittal Caïman覆层。利用计算机软件生成了一组整洁的外形,挑战了混凝土和玻璃等材料的传统表现方式。在裙房顶上大面积栽种植物,也使建筑结构显得更加柔和。”

Carla说,设计以玻璃盒子为基础,玻璃盒子看上去仿佛漂浮起来,下面由三个锥形结构支撑。这种金属覆层随着光线的变化而呈现出微微发光的效果。另外,它还能保持所需的外形不变,这是其他材料都做不到的。在南北立面,特别使用了反光的Solarshield S30层压玻璃板。在东西立面,则指定使用着色的Eclipse Grey Advantage玻璃板。Ivan Lin协助选定具有隔声性能的玻璃,建议使用层压玻璃,能在预算内实现隔声需求。

总体说明

这是一座坐落于三层高停车裙房之上的两层高办公楼,楼内穿插着三个金属覆层的锥形体结构。办公空间是一个加长的扁平状混凝土、玻璃结构,两端包裹着建筑外皮,这两端的外皮上点缀着细长的狭缝窗口,东侧为了适应场地现状,从平面设计上看还切去了一块。锥形体结构都是双体量结构,包括接待处和培训空间。停车场可提供190个车位。

建筑元素

基础裙房

这个直线型的盒子由砌砖和混凝土构件以及上了涂料的填充铝板建造而成。在盒子下方是African Blue Slate Riven Walling墙面镶板,作为一条对比“带”,打破了基座的庞大体量感。

外部地面终饰

入口有着粗糙花纹的光面的混凝土过道和嵌入地面的抛光砖,这种花纹与基座立面的墙面有着异曲同工之妙。下方是填充景观,这些都是节水型园艺设计,使用了维护费用低廉的本土植物,周边是高大的草本植被,使建筑周围与栏杆显得柔和一些。屋顶景观与底层的裙房都有光面的混凝土过道和相似的植被。

混凝土和玻璃盒子办公楼

混凝土盒子容纳了两个楼层的办公区域,特色在于其两侧包裹的立面,立面上有着引人注目的狭槽状窗口,在外形上形成了一些竖缝。狭槽窗口的黑色玻璃与混凝土盒子的哑光表面形成了对比。

主要玻璃立面是单层玻璃窗,玻璃是略微反光的玻璃,这是为了能避免使用那种符合供暖、制冷和眩光需求的非常黑的玻璃,但是还能满足这些性能要求。

锥形体

一组钢柱上包裹着一层镀锌铁皮,它与银白色的CaÏman最终覆层共同在一个特殊的子结构上起到了防护天气影响的作用,这个子结构是由“欧米伽轨道”组成的,它形成了通风覆层之间的空隙。钢结构是这样在车间制成的:先是进行结构工程设计,再由钢结构分包商进行钢结构三维建模,然后叠加到Revit软件的模型上进行协调,最后核准。经证明,这是对于协调钢材、覆层和玻璃分包商之间工作流程的考验,由于结构外形与众不同,所以分包商之间的每一种交叉都是独一无二的。

锥形体中的玻璃窗使用了高度反光的Solarshield S10 Silver玻璃,因为入口门面的窄条玻璃窗和黑色玻璃可凸显出锥形体的折边弯曲形式。屋顶的锥形体在钢结构上采用了轻盈的屋顶板材,而楼梯和电梯竖井上方为平整的混凝土屋顶。

锥形体的内墙为薄薄地涂上涂料的干砌墙,在结构形式上它看起来是折叠的,有几处脱离了建筑结构,从而为空间营造了生动的围护结构。窗户从墙上穿透而成,倾斜的窗台和锥形的窗侧,给人一种近乎哥特风格的感觉。

照明

每个椎形体在底部和顶部都有照明灯带,营造出一种漂浮的感觉,所以在夜晚,它们看上去仿佛脱离了混凝土结构。裙房底面,也就是地面层的上方安装了蜿蜒的冷阴极照明装置,引领使用者走向入口,并给锥形体结构增添了几分生气。用于接待处的锥形体内部天花板隔板上嵌入了显眼的Barrisol灯,营造出太空船一般的光晕。


Architects: Paragon Architects

Location: 105 Corlett Drive, Johannesburg, 2196, South Africa

Architect In Charge: Anthony Orelowitz, Carla Soudien, Kate Keightly-Smith, John Peska, Yumna Ismail, Tom Hill

Year: 2013

Photographs: Andrew Bell

Developer: Buffet Investments

Structural Engineer: Sotiralis Consulting Engineers - Andries Denner

Quantity Surveyor: Schoombie Hartman

Electrical Engineer : Aftek Consulting Engineers - Sidney de Jongh

Wet Services : Ramsden Consulting - Scott Ramsden

Air Conditioning : Adaptive Resource Engineering – Carel Schaap

Fire Protection: Trevor Williams Consulting Engineers – Julius Machaba

Project Managers: Baseline Project Management – Matthew Rautenbach

Town Planner: Gavin Edwards

Landscaping: Insite Landscape Architects – Karen James

From the architect. Design Concept

Project Architect Carla Soudien, describes the conceptual approach: “The concept of the building is derived from a number of sources including the location and context, the choice of materials and the accommodation requirements. The prime site offers an opportunity to generate a jewel box of crafted materials including glass and the Arcelor Mittal Caïman cladding for the cones. Computer software was used to generate a taut collection of forms that challenges the traditional expressions of materials like concrete and glass. Extensive planting on the podium also softens the structure for the inhabitants.”

Carla says the design is based on a glazed box which appears to float, supported by the three conical forms. The cladding provides a glimmering effect that is achieved with changing light qualities. Additionally it could hold the required form while other materials could not. On the north and south elevations a reflective laminated Solarshield S30 glass has been specified. On the east and west elevations a tinted Eclipse Grey Advantage glass has been specified. Ivan Lin assisted with glass specification vis à vis sound insulation, advising that laminated glass could achieve the insulation performance for the allocated budget.

General description

This is a two storey office building sitting atop a 3 storey parking podium, separated by double volume metal clad cone forms. The office space is an elongated flattened concrete and glass form enclosed by wrapped ends, which are punctuated with vertical slits, with the east elevation champfered in plan to follow the site boundary. The conical forms are double volume and include the reception and training spaces. The parking provides for 190 bays.

Building Elements

Base Podium

This rectilinear box is constructed from a brickwork and concrete enclosing element with a coated aluminium infill panel. Below this are panels of African Blue Slate Riven Walling as a contrasting ‘band’ to break up the scale of the basement’s bulk.

  

External floor finishes

Polished concrete walkways with a saw-cut pattern and inlays of slate tiles are placed at the entrances, in a pattern similar to the riven walling on the basement façade. Beyond this lies the infill landscaping which is xeriscaped using indigenous, low maintenance plants with tall grass-like planting on the perimeter to soften the edge of the building and the balustrades. The roof landscaping matches the ground floor podium with a combination of polished concrete walkways and similar planting.

Concrete and glazed office box

The concrete box form accommodates two levels of offices and is characterised by its wrapped ends with striking slot windows making vertical ‘slashes’ in the form. The dark glass in the slot windows contrasts with the matt texture of the concrete box.

The main glazed façades are single glazed in a slightly reflective glass, in an effort to move away from a very black glass which complies with heating, cooling and glare requirements, but without compromising on performance.

The Cones

A network of steel columns is clad in a layer of galvanized sheeting which forms the weather line with the final cladding of the silver CaÏman on a special sub structure made up of ‘omega rails’, which forms a gap between the cladding layers for ventilation. The steel structure was workshopped between structural engineering, a 3D model of the steel structure submitted by the steel sub-contractor and overlaid onto the Revit model for co-ordination and then approved. This proved to be challenging to co-ordinate the process between steel, cladding and glazing subcontractors, with each junction being unique because of the unusual forms.

The glazing in the cone forms is a highly reflective glass Solarshield S10 Silver, for the narrow strip windows and dark glass at the entrance shopfronts to accentuate the folding forms of the cones.The roof cones have a lightweight sheet roof on a steel structure with a flat concrete roof over the stairs and lift shafts.

The internal walls of the cones are skimmed and painted dry walling, in sculptural forms which appear to be folding and pull away from the structure in places to make dramatic envelopes of space. The windows are punctured in the walls, with slanted sills and tapered reveals, with an almost Gothic feel.

Lighting

Each cone has a band of lighting at the base and head to create a sensation of floating, so that at night they appear to be detached from the concrete forms above and below. The ground floor podium has winding strips of cold cathode lighting in the soffit which will lead the user to the entrance doors and enhance the playful forms of the cone structures. The reception cone has a striking barrisol light insert in the ceiling bulkhead to create a ‘spaceship-like’ glow.