中国,上海 ,龙美术馆 / Atelier Deshaus

建筑师:Atelier Deshaus

地点:中国上海,Longteng Avenue, Xuhui

总建筑师:柳亦春,陈屹峰

设计团队:Liu Yichun, Chen Yifeng, Wang Longhai, Wang Weishi, Wu Zhenghui, Wang Xuepei, Chen Kun

面积:33007.0 sqm

年份:2014

摄影: Su Shengliang, Xia Zhi

结构、电气、机械工程师:Tongji Architectural Design (Group) Co, Ltd.

结构、电气、机械设计团队:Chao Si, Zhang Zhun, Shao Xiaojian, Shao Zhe, Zhang Ying, Shi You, Li Weijiang, Kuang Xingyu, Zhou Zhili

照明设计:Shanghai Guangyu Lighting Design Co., Ltd.

客户:Shanghai Xuhui Waterfront Development, Investment & Construction Co., Ltd.

占地面积:19337平方米

文字来自建筑师。龙美术馆(西岸馆)坐落于上海市徐汇区,黄浦江岸边,其选址以前曾经是运煤码头。在设计之初,场地上还留存有20世纪50年代建造的110米长的煤漏斗卸载桥,宽10米,高8米。与它同时保留下来的,还有两年前刚完工的两层地下车库。

新设计运用了由墙体自身延展而出的“伞拱”悬挑结构,而布局自由的剪力墙插入原先的地下室中,从而与原有的框架结构合而为一。由于这些剪力墙的插入,原来的车库地下一层被转换成了展览空间,地面以上的空间由于“伞拱”在不同方向的相对联接形成了多重的意义指向。此外,机电系统也被同步安装在“伞拱”结构的混凝土空腔中。至于“伞拱”所覆盖的地上空间,墙体和天花板都以清水混凝土表面为主,模糊了新老结构的几何分界线。

这样的结构在形态上不仅对人的身体形成庇护感,建筑的内部空间还能体现一种原始的、野性的魅力,而有着大小调节的空间尺度以及留有模板拼缝和螺栓孔的清水混凝土表面又会带来一种现实感。这种“直白”式的结构、材料、空间所形成的直接性与朴素性,加上大尺度出挑所产生的力量感或轻盈感,使整个建筑与原有场地的工业特质间取得一种时间与空间的接续关系。

地面以上的清水混凝土“伞拱”下的流动展览空间和地下一层传统“白盒子”式的展览空间由一个呈螺旋回转、层层跌落的阶梯空间联接,既原始又现实的空间和古代、近代、现代直到当代艺术的展览陈列,这种并置的张力,呈现出一种具有时间性的展览空间。


Architects: Atelier Deshaus

Location: Longteng Avenue, Xuhui, Shanghai, China, 200231

Architect In Charge: Liu Yichun, Chen Yifeng

Design Team: Liu Yichun, Chen Yifeng, Wang Longhai, Wang Weishi, Wu Zhenghui, Wang Xuepei, Chen Kun

Area: 33007.0 sqm

Year: 2014

Photographs: Su Shengliang, Xia Zhi

Structure, Electrical & Mechanical Engineer: Tongji Architectural Design (Group) Co, Ltd.

Structure, Electrical & Mechanical Design Team: Chao Si, Zhang Zhun, Shao Xiaojian, Shao Zhe, Zhang Ying, Shi You, Li Weijiang, Kuang Xingyu, Zhou Zhili

Lighting Design: Shanghai Guangyu Lighting Design Co., Ltd.

Client: Shanghai Xuhui Waterfront Development, Investment & Construction Co., Ltd.

Site Area: 19337sqm

From the architect. Long Museum West Bund is located at the bank of Huangpu River, Xuhui District, Shanghai Municipality, the site of which was used as the wharf for coal transportation. Before the commencement of the design, a Coal-Hopper-Unloading-Bridge of about 110m in length, 10m in width and 8m in height, which was constructed in the 1950s, is remained with a two-storey underground parking completed as early as two years ago.

The new design adopts the cantilever structure featuring “vault-umbrella” with independent walls while the shear walls with free layout are embedded into the original basement so as to be concreted with the original framework structure. With the shear walls, the first underground floor of the original parking has been transformed to an exhibition space with the overground space highlighting multiple orientations because of the relative connection of the “vault-umbrella” at different directions; besides, the electrical & mechanical system has been integrated in the “vault-umbrella” structure. As to the overground space covered by the “vault-umbrella”, the walls and the ceiling feature as-cast-finish concrete surface so that their geometrical dividing line seems faint.

Such structure cannot only shield the human body in conformation, moreover, the building’s internal space can also represent a kind of primordial and tameless charm while the spatial dimension, large or small, and the as-cast-finish concrete surface with the seam among moulding boards and the bolt holes bring a sense of reality as well. The directness and simplicity resulting from this “literal” structure, material and space plus the sense of force or lightness because of large-scale overhanging style enables the overall building’s continuation of the industrial property of the original site, not only in time but in space.

The flowing exhibition space under the overground as-cast-finish concrete “vault-umbrella” and the “white box” exhibition space on the first underground floor are connected with spiral ladders downward. The parallel tensility highlighting the space,primordial but realistic, and the art exhibition from the ancient, modern and contemporary periods, has displayed an exhibition space featuring the temporality.