美国,纽约州,比尔和梅琳达·盖茨大厅 / Morphosis Architects

建筑师: Morphosis Architects

地点:美国纽约州 Bill and Melinda Gates Hall, Cornell University, Campus Road, Ithaca, NY 14853, USA

面积:9425.0 平方米

竣工时间:2014

摄影师:Roland Halbe

景观建筑师:Code Consultants Professional Engineers, P.C. & Morphosis

消防:Syska Hennessy Group, Inc

结构工程师:Thornton Tomasetti Group, Inc.

机电工程师:Syska Hennessy Group, Inc.

土木工程师:Code Consultants Professional Engineers, P.C.

技术参数: Construction Specifications

土工工程师:John P. Stopen Engineering, LLP

照明:Syska Hennessy Group, Inc

声学顾问:Shen Milsom & Wilke, Inc.

代码顾问:Code Consultants Professional Engineers, P.C.

总承包商:Welliver

音像/信息技术顾问:Shen Milsom & Wilke, Inc.

立面顾问:Thornton Tomasetti Group, Inc.

施工管理:Welliver

可持续性:Davis Langdon

甲方:Cornell University

场地面积:1.3 Acres

造价估算:Davis Langdon

文字来自建筑师。盖茨大厅紧邻历史上著名的Barton大厅和Hoy Field棒球场,使原先未被充分利用的校园角落恢复了活力,形成新的校园入口和门脸。建筑悬挑式的入口雨篷覆盖着富有动感的不锈钢板材,遮蔽了一处户外广场,学生的社交空间周边设有当地的植物和雕塑。极具表现力的钢表皮以棱角分明的方式交织在一起并环绕整个立面,为教室提供遮阳保护,并构建出不断变化而又充满活力的表面。表皮的图案、几何形式和细节的设计都采用了先进的数字模型工具,这足以说明计算机技术对艺术和科学所产生的深远影响。

建筑的功能是为不经意间的社交和学术交流提供场地,让教学不再局限在课堂环境中。主要的交通流线围绕着建筑西侧的玻璃中庭来组织,那里的落地玻璃立面、天窗和烧结玻璃构成的室内围护结构让人对各个楼层内举行的活动间的联系一目了然。被非正式学习空间和集体活动空间环绕的中庭在各个学科间建立了文字上和视觉上的联系。走廊中按一定规律设置的凹室为邂逅和即兴交流提供了空间,此处带落地玻璃墙的教室和办公室就变成了图像、黑板上方程式和随笔的背景。

盖茨大厅采用的可持续性综合系统贯彻了康奈尔大学致力于环保的理念,应用了多种策略来创造更健康的环境,减少能源消耗并保护自然资源。盖茨大厅利用洞口和玻璃达到充分采光的目的,为学生创造了有益身心健康的工作环境。高性能的玻璃幕墙、穿孔金属遮阳屏和利用校园内的湖水作为冷媒的机械系统使盖茨大厅的能耗比标准的教育类建筑低30%。为减少施工对环境造成的影响,该项目使用了当地的可回收和可再生的建筑材料。


Architects: Morphosis Architects

Location: Bill and Melinda Gates Hall, Cornell University, Campus Road, Ithaca, NY 14853, USA

Area: 9425.0 sqm

Year: 2014

Photographs: Roland Halbe

Landscape Architect: Code Consultants Professional Engineers, P.C. & Morphosis

Fire Protection: Syska Hennessy Group, Inc

Structural Engineer: Thornton Tomasetti Group, Inc.

Mep Engineer: Syska Hennessy Group, Inc.

Civil Engineer: Code Consultants Professional Engineers, P.C.

Specifications: Construction Specifications

Geotechnical Engineer: John P. Stopen Engineering, LLP

Lighting: Syska Hennessy Group, Inc

Acoustical Consultant: Shen Milsom & Wilke, Inc.

Code Consultant: Code Consultants Professional Engineers, P.C.

General Contractor: Welliver

Audiovisual/It Consultant: Shen Milsom & Wilke, Inc.

Facade Consultant: Thornton Tomasetti Group, Inc.

Construction Management: Welliver

Sustainability: Davis Langdon

Façade Construction: Zahner

Client: Cornell University

Site Area: 1.3 Acres

Cost Estimator: Davis Langdon

From the architect. Neighboring the historic Barton Hall and Hoy Field, Gates Hall re-energizes a previously underutilized campus corner, creating a new campus gateway and frontage. Surfaced in vibrant stainless steel panels, the building’s cantilevered entry canopy covers an outdoor plaza and student social space also defined by native landscaping and sculptural forms. The performative steel skin wraps the exterior façade in an angular weave, shading interior classrooms and creating a continuously dynamic and transformative surface. Advanced digital modeling tools used in designing the pattern, geometry, and details of the skin speak to the profound impact of computing on the arts and sciences.

The building program is organized to foster serendipitous social and academic exchanges, extending education beyond traditional classroom settings. Primary circulation is organized around a glazed atrium on the west side of the building where a full-height glass facade, skylights, and interior envelope of fritted glass reveal a nexus of activity on all floors. Ringed with informal study and collaborative spaces, the atrium provides literal and visible connections across disciplines. Encounters and impromptu charettes are facilitated by regular alcove spaces in the corridors, where the floor-to-ceiling glazing lining classrooms and offices becomes a transforming canvas for graphics, blackboard equations, and casual notes.

Gates Hall’s integrated sustainability systems express Cornell’s commitment to environmental stewardship, using multiple strategies to create healthier environments, reduce energy consumption, and preserve natural resources. Designed for ample daylight penetration, Gates Hall employs openness and transparency to create work environments that are more healthful for students, both physically and mentally. The high-performance glass façade, perforated metal shading screens, and mechanical system using campus lake-source cooling contribute to Gates Hall achieving 30% lower energy usage than a typical academic building. To decrease the environmental impact of construction, local/regional, recycled and renewable building materials are used throughout the building