法国,Lescar,悠若丽斯公司总部 / LCR Architectes

建筑师:LCR Architectes

地点:法国Lescar

合作建筑师:Laporte Konikoff

技术办公室:OTCE Aquitaine

面积:86455.0 ft2

竣工时间:2013

摄影师:Sylvain Mille, Courtesy of LCR Architectes

文字来自建筑师。悠若丽斯公司总部的翻新需要结合并体现整个复原工作的决心:彰显集团的个性并建造具有一流功能的建筑。占地8000平方米、建于20世纪70年代的原有建筑被完全翻新、重新设置室内格局、翻新表皮并改造。

简洁的立面展示出环保科技和美学对其产生的双重影响。建筑师没有把两座塔楼的表皮设计成对立元素的组合,如玻璃与实心板材、墙体与窗户、透明与不透明,而是使这些对立的元素具有一定的连续性,所采用的玻璃板既有透明玻璃,也有反光的彩色玻璃。

建于1975年的总部大楼已经不能够满足当下标准的要求。改建的目的是要减少50%的能源消耗。集团高层在2007年就已经意识到建筑的老化极大地增加了年运营和维护成本。此外,悠若丽斯公司也要力争提高员工的舒适度。整个翻新项目的核心以人为本。

底层向内缩进的悠若丽斯塔楼高度为11层。这两座塔楼展现悠若丽斯公司的历史,并巩固了建筑35年来作为莱斯卡尔市西南边界入口醒目的地标的地位。

将建筑拆除并重新建造的假设很快就被推翻了,除了要维持其具有历史意义的外在特征外,城市对新建筑的限高为10层,比原有建筑低了一层。此外,原有塔楼还具有非常鲜明的值得保留的建筑特性,特别是其独特的混凝土结构。因此,LCR建筑师事务所把工作的重心放在对塔楼的保存上。对建筑立面的特殊处理是一项十分重要的工作,因为这既使建筑与城市景观相融合,又加深了人们对企业形象的认识。


Architects: LCR Architectes

Location: Lescar, France

Associated Architect: Laporte Konikoff

Technical Office: OTCE Aquitaine

Area: 86455.0 ft2

Year: 2013

Photographs: Sylvain Mille, Courtesy of LCR Architectes

From the architect. The renovation of headquarters of the group EURALIS had to integrate and represent the ambition of a total rehabilitation operation, affirming the identity of the group and providing an uncompromising functionality. The existing building covering an area of ​​8000 m² and dating from the 70s, has been completely renovated, redistributed, recladed and remodelled.

The facades display the duality of environmental responsible technology and aesthetic resulting from its simplicity. Rather than designing the skin of the two towers as a composition of juxtaposed elements, glass against solid panels, walls against windows, transparency against opacity, the architects decided to resolve these opposing forces in a continuous spectrum assembling glass panels ranging from transparent to reflective colour.

Built in 1975, the headquarters was no longer compatible with the requirements of todays standards. The aim of the operation was to save the half the energy consumption. Indeed, the group leaders had been alerted in 2007 about the importance of the annual costs of operation and maintenance difficulties related to the age of the buildings. EURALIS has also sought to improve the comfort of his employees, people were at the centre the renovation project.

The suspended EURALIS towers gather together 11 floors. They embody the historical identity of the group EURALIS and provide for 35 years already a strong landmark at the entrance to the town of Lescar from its south-west boundary.

The hypothesis of a demolition and reconstruction was immediately abandoned because beyond its historical identity appearance, the new urban height regulation limit is a floor lower. Moreover, the building had some architectural qualities, especially due to its particular concrete structure. LCR ARCHITECTES thus focused on the preservation of the towers. The special care provided to their facades seemed essential both in terms of consistency cityscape and as corporate identity.