韩国,完州郡,双子峰住宅 / apparat-c

建筑师:apparat-c

地点:韩国完州郡全罗北道

主管建筑师:Seewoong Lee, Yeonyung Choi, Pedro Ferreira

面积:177.0 sqm

竣工时间:2014

摄影师: Namsun Lee

文字来自建筑师。双子峰住宅是一座单层住宅。这样设计的原因是要将一层的楼面面积最大化,让小孩子尽情地玩耍,同时还考虑到如何让建筑与环境相融。这样一来,室内的举架就非常高,达到5.6米,可以建造宽敞的阁楼,这在传统的韩国公寓中是很难实现的。

从前院可以瞥见室内的情形。入口直接通往公共开放区域,这一高举架区域由厨房、餐厅和台阶式家庭剧院构成。与餐厅合并在一起的空间可以分隔出来作为客房使用。通往卧室的走廊位于公共区域后面。走廊足够宽,孩子们可以在这里学习和阅读,父母从厨房就可以看到此处的情形,方便监管。

走廊的另一侧是一处有顶的户外区域,孩子们可以在这里玩耍和学习。儿童卧室、走廊和户外空间的四周使室内与室外融为一体,旨在激发孩子们的好奇心。对孩子们来说,阁楼通常是一处黑暗又有点恐怖的地方。但是家庭剧院上方的阁楼空间充满自然光,很受孩子们的欢迎。


Architects: apparat-c

Location: Wanju-gun, Jeollabuk-do, South Korea

Architect In Charge: Seewoong Lee, Yeonyung Choi, Pedro Ferreira

Area: 177.0 sqm

Year: 2014

Photographs: Namsun Lee

From the architect. Twin peaks house is a single storey building. This decision is based on maximizing ground floor area to provide ample space for children to freely play and for consideration of how the building blends in with the context. This allows for high ceiling of 5.6meters and spacious attic space which is hardly attainable in a typical Korean apartment.

At the front yard, one gets a glimpse into the interior space. Entrance is connected to the high ceiling communal open space which comprises of kitchen, dining and stepping family theater. Incorporated with the dining is a space that can be partitioned as a guest room. The corridor after the communal space that leads to the bedrooms is wide enough to accommodate for children to study and read and is also visually connected to the kitchen for parent supervision.

On the other side of the corridor is a covered outdoor space for children to play and learn. The adjacency of the children’s bedroom, corridor and outdoor space intends to stimulate children’s curiosity by blurring the indoor and outdoor space. Attics for children are often perceived as dark and scary space. The attic space at the top of the family theater is naturally lit to be more children friendly.