比利时,安特卫普,公园塔楼 / Studio Farris Architects

建筑师:Studio Farris Architects

地点:比利时 安特卫普Antwerp, Belgium

面积:37250.0 sqm

竣工时间2014

摄影师:Courtesy of Studio Farris Architects

开发商: Sea Coast nv

执行建筑师:ELD Partnership

结构工程师:ELD Engineering

技术工程师:ELD engineering

承包商Besix n

文字来自建筑师。由Studio Farris Architects和ELD partnership合作设计的公园塔楼项目位置得天独厚,步行就能去往新的MAS博物馆、Eilandje港区、斯凯尔特河滨河区和历史城市中心。该项目是城市北部地区战略性改造开发的组成部分,并将之前城市中完成改造的各个部分连接起来。

公园塔楼的高度达到了78米,是安特卫普目前最高的建筑。引人注目的白色外立面使塔楼成为一座醒目的灯塔,也成为整个地区的地标。

由玻璃面板拼缀的独特立面对阳台起到挡风的作用,它所形成的独特的光影互动效果使建筑层次感趣更强,更具有趣味性。塔楼就像是垂直的传统城市街道:从一层的商铺开始,塔楼逐层上升,其上的20层容纳了多种不同的居住形式。

塔楼包含360个居住单元,一共可供800位市民居住。前十层由160间工作室和80间学生公寓组成。项目以这种方式满足了单身人士、学生、年轻夫妻和外籍务工人员对舒适居住空间日益增长的需求。第二个十层中有115个一室或两室居住单元和老年护理设施。

居民可从一层的主入口处经由专用的电梯进入不同的居住单元。在交通出行方面,塔楼的地下室有280个停车位和800个自行车停车位。

每间工作室和公寓都有单独的阳台。为了方便居民使用阳台,建筑师构思出独特的防风理念。这一理念的效果经过了埃因霍温科技大学的计算和认可。

玻璃板是随意布置的,以把风对舒适度的影响减到最小,保证高楼层也有极佳的舒适度。这样一来,立面就随着光影互动的变化而变化,十分有趣。双层立面也起到保护隐私和防止眩晕的作用。


Architects: Studio Farris Architects

Location: Antwerp, Belgium

Area: 37250.0 sqm

Year: 2014

Photographs: Courtesy of Studio Farris Architects

Developer: Sea Coast nv

Executive Architect: ELD Partnership

Structural Engineering: ELD Engineering

Technical Engineering: ELD engineering

Contractor: Besix n

From the architect. The Park Tower, a project by Studio Farris Architects and ELD partnership, is situated in a unique location within walking distance from the new MAS museum, the harbor district ‘Eilandje’, the waterfront beside the river Scheldt and the historic city center. The project is integrated into the strategic development project that is aimed to transform the northern quarters of the city and will play a connecting role between parts of the city that have been remodeled earlier.

With a total height of 78 meters, the Park Tower is now one of the highest buildings in Antwerp. The strikingly bright white exterior turns the tower into an attention-grabbing beacon that stands out as a landmark for the entire district.

The ingenious patchwork of glass façade panels that shelter the terraces from the wind add a playful, layered effect highlighted by a fascinating dynamic of light and shadow. The tower is a vertical reflection of a classic urban street: from the ground floor which has a commercial function the tower literally stacks up to host different habitation styles in the 20 higher stories.

The tower comprises 360 habitation units, totaling a capacity to house 800 city inhabitants. The first 10 floors are made up of 160 studios and 80 student rooms. This way the project offers an answer to the growing need for comfortable living space for single-person households, students, young couples and expats. On the next 10 floors we find 115 habitation units with 1 or 2 bedrooms and elderly care facilities.

From the main entrance of the ground floor, the different groups of inhabitants can reach their own floors using separate elevator batteries. Mobility-wise, the tower offers underground parking space for 280 cars and 800 bicycles.

Each studio or apartment has a private terrace. To be able to use these terraces in a comfortable way, a particular wind protection concept was conceived by the architects. The effectiveness of this concept was then calculated and approved at the Technical University of Eindhoven.

The glass panels are randomly placed, in order to reduce the wind discomfort to an absolute minimum, even at high altitude. This allowed to develop a playful façade that changes with the continuous play of light and shadow. The double façade also protects privacy and reduces vertigo.