瑞士,苏黎世,动物园门厅的翻新与扩建 / L3P Architects

建筑师:L3P Architects

地点:瑞士 苏黎世Zürich, Zoo, 8044 Zurich, Switzerland

主管建筑师:Martin Reusser, Boris Egli, Markus Müller, Frank Schäfer

竣工时间:2014

摄影师: Sabrina Scheja

建筑施工方:Zurich Zoo

庭园景观规划:vetschpartner Landscape Gardeners

工程师:Freihofer & Partner

建筑物理:Wichser Acustic & Building Physics

电气工程师:Schmidiger + Rosasco

卫生工程: GRP Engineers

暖通工程师: ahochn

动物园商店室内设计:Decoris GmbH

文字来自建筑师。位于苏黎世伯格的苏黎世动物园是该城市最受欢迎的旅游景点之一,从这里可以俯瞰苏黎世的城市景观。由于游客数量逐渐增加,入口大门被重新改造以满足现在的需求。

在这一过程中,建筑师仔细参考了立式门厅这一由Dürig建筑师事务所在1999年设计的杰出项目。在整体施工中,建筑师将各种功能空间整合在一个复杂的结构体中,这些功能空间包括前院、接待处、游客中心、动物园商店、动物园咖啡店、志愿者中心和动物园新电车车站。

新门厅以流线型的设计向原有的结构表达自己的敬意。弯曲的墙体、展示橱窗和屋顶组成了独特而又醒目的曲线。流线型的造型和周到的照明设计旨在快速而又直观地引导参观的游客。

室内所采用的材料货真价实,优点颇多。接待处和游客中心区域使用了特别研发的由包装用胶合板制成的隔声板材。板材表面的天然纹理使人想起动物皮毛,这种野性十足的纹理是通过在表面不规则钻孔形成的。这样一来,游客一进入动物园,就会看到这种令人感到愉悦的背景,这种背景与动物园的主题也非常呼应。


Architects: L3P Architects

Location: Zürich, Zoo, 8044 Zurich, Switzerland

Architects In Charge: Martin Reusser, Boris Egli, Markus Müller, Frank Schäfer

Year: 2014

Photographs: Sabrina Scheja

Building Constructor: Zurich Zoo

Landscape Gardener: vetschpartner Landscape Gardeners

Engineer: Freihofer & Partner

Building Physics: Wichser Acustic & Building Physics

Electro Engineer: Schmidiger + Rosasco

Sanitary Engineering: GRP Engineers

Hlkk Engineer: ahochn

Interior Design Zoo Shop: Decoris GmbH

From the architect. The Zurich Zoo, situated on Zurichberg overlooking Zurich, is one of the most visited sights in Zurich. Due to the continual growing number of visitors, the entrance foyer was re-structured and adapted to current needs.

In this process, the need to react subtly to the standing foyer, an excellent project from Dürig Architects in 1999, was applied. A complex, merged facility, embracing diverse areas such as the forecourt, counters, visitors’ centre, Zoo Shop, Zoo Café, volunteers’ centre and also including the station for the new zoo tram was realised in an all-out operation.

With flowing forms the new foyer respectfully orientates itself to the pre-existing structures. Curved walls, display windows and rooves combine in spectacular rolling lines. The flowing forms and a selective light design were implemented intentionally to quickly and intuitively guide the arriving visitors.

Great merit was given to authentic materials in the interior. An especially developed acoustic panel, made from packaging plywood, was put to use in the counter and visitors’ centre area. The natural grain reminding one of animal fur was superimposed with animalistic textures derived from irregularly drilled holes. Thus the guest is presented with an exciting backdrop which is emotionally attuned with the world of the zoo.