荷兰,阿姆斯特丹,Zorgvlied 火化场 / GROUP A

建筑师GROUP A通过设计创新的结构,实现了新的火化形式。火化场是一座独立的建筑,有一个火化室和执行室,被一个通常意义上的礼堂分隔开来。建筑建构在设计上,主要关注精神层次上的逝去仪式。它的设计初衷是去激起人们的参与感,让每个参与者能通过自己的方式去塑造它,赋予它意义。告别仪式或许会在Zorgvlied的礼堂或者别处甚至在家里举行。仪式过后,亲属们陪伴着他们深爱的人的遗体,穿过整个Zorgvlied场地,最后进入火化室。

家属可以选择是将棺材安置在专门准备的前院,还是选择自己将棺材送进火化室熔炉。火化室与外界直接相连并对公众开放。同时,与其他常规的火化场服务不同的是,当棺材进入火化室时,所有受邀请的人都可以在场。它允许不同的文化群体,采用他们认为最合适的仪式,以他们自己的方式“离去”。

16米高的火化场嵌在墓地枝繁叶茂的环境里,小路两旁的植被沿建筑外墙朝上生长着。火化场有一个石头构成的地基,上面覆盖了一个轻质,像帐篷一样的构件,在末端有一个打开的玻璃罩子。对比明显的两种材质标志着地球的沉重和精神的空灵之间的牵扯。顶部开口面相太阳,随日照改变和场地的方向之间的差异沿帐篷结构旋转。前院,阳光通过顶部照射进来,照亮了整个玻璃马赛克墙体。这堵墙同时也将火化场的技术区域和前院给分离开来。


GROUP A has designed the innovative structure in such a way it facilitates

this new approach. the ‘crematorion’ is a stand-alone building, housing a

cremation furnace and processing room, separate from the usual auditorium.

the structure has been designed to focus the minds on the ritual of leave-

taking. it is designed to evoke personal involvement, allowing each

participant to shape it and give it meaning in his or her own particular way.

the farewell ceremony may be held in the auditorium of zorgvlied or elsewhere

– even at home. after this ceremony, the relatives accompany the remains of

their dear deceased loved one through the grounds of zorgvlied to the

‘crematorion’.the next of kin get to choose whether they want to leave the casket in the

special forecourt, or whether they want to enter it into the furnace

themselves. the furnaces opening is connected directly to the outside. also,

unlike a regular service at a crematorium, all invitees can be present at the

moment the casket enters the furnace. it allows differing cultures the

opportunity of taking leave in their own way, employing the rituals they

consider most appropriate.the 16-meter high ‘crematorion’ is carefully embedded in the leafy surroundings of the cemetery and the vegetation on both sides of the path continues rising along the walls of the exterior. the ‘crematorion’ has a base made of stone and a light, tent-like superstructure over it, ending in a glass covered opening. the contrasting materials symbolize the tension between the heaviness of the earth and the insubstantiality of the heavenly and spiritual. the opening in the top is oriented to the sun and the rotation in the tent-structure stems from the difference between the incidence of sunlight and the direction of the site. daylight comes from above into the forecourt, where it illuminates the glass mosaic wall. this wall also separates the forecourt from the technical area of the ‘crematorion’_designboom has received this project from our ‘__DIY submissions__‘ feature,

where we welcome our readers to submit their own work for publication. see

more project submissions from our readers __here.__edited by: juliana neira | designboom_