伊朗, 德黑兰, 朋友的别墅/Razan文字与语境建筑师事务所

 市政规划条例和基地处于一个陡坡上(作为设计中第一考虑因素)等条件使得住宅呈现台阶状。

建筑师: Razan文字与语境

地点:伊朗,德黑兰

主管: Alireza Taghaboni & Parisa Alimohamadi

建筑面积: 300 平方米

年代: 2008

摄影: Razan Text & Context

我们曾给朋友推荐独立住宅的设计方案:“我们将让你设计一个最好的朋友所需要的住宅”。他并没有期待什么特别的东西,只是一个普通的别墅,安全,避免外界的伤害。市政规划条例和基地处于一个陡坡上(作为设计中第一考虑因素)等条件使得住宅呈现台阶状。

 

基地东南朝向,在我们的面前是纯净的、难以置信的阳光。在那里,我们设计了两个盒子,一个垒在另一个之上。在同一个地点上视觉有一些变化。并能最大限度接受令人愉快的阳光。

业主们希望第一个盒子里没有顶的空间用于庆祝活动和仪式,所以我们把卧室放在下面的盒子里,把厨房和起居室放在上面的盒子里。应业主的要求:院子和公共功能的房间相连。

斜面屋顶是一个技术解决方案,用于对付冬天很重的雪荷载。

装在阳台扶手栏上的刨制过的木板可以在恶劣的风雪天气中关闭阳台,并可以防止入侵者;安全是朋友反复提及的目标,木头还可以带来一种人造的亲近自然效果。

主要的通道是正门的楼梯(在低层/内外的边界)到建筑的主要入口(上层/公共房间),在中间的部分是个人区域(位于上面的盒子)。

厨房是一个悬挂的立方体。

原文:http://www.archdaily.com/20069/villa-for-a-friend-razan-textcontext-architects/

Architects: Razan Text & Context

Location: Tehran, Iran

Principals: Alireza Taghaboni & Parisa Alimohamadi

Constructed Area: 300 sqm

Project year: 2008

Photographs: Razan Text & Context

We had suggested a house to a friend: “we will make you a home; fitting the best friend”. He didn’t wait for something special; a normal villa, just safe and out of harm’s way, as possible as it could. Municipality laws and the high slope of the site (as the first design’s guidelines) lead us to a terraced sketch.

 

The site was extended to the south-east. A pure, unbelievable, sunlit view in front of us. There for we made it like two boxes; a box on the other one, Like two frames: to record different views of the same location and beyond all for catching pleasure sunlight the most.

They wanted to specialize the uncovered space on the first box to their celebrations and ceremonies, so we moved bed rooms to the downer box and put the kitchen and living room in the upper one; an answer to their request: relating the court yard with the public rooms.

 

The sloped covering on the final roof is also a technical solution for hard winters and the snow load.

And in relation to those scratched wooden covers that attached to the balconies edges: they have made for protecting house from wind, snow, and all who wants breaks into a house, for the security that friend mentioned, for L.Fontana, the painter we like, and to present an artificial view to the nature.

Main access is the stairway from the main entrance (in the lower level/the border between out and in) to the main entrance of the building (upper box / public room), and in the middle of its way there’s a way to the personal area (upper box).

 

Kitchen is a suspending cube.

版权:www.ArchGo.com 翻译:小宝宝熊

(点击此处下载所有大图 7.2 M)