哥斯达黎加,交流中心 / 阿尔瓦罗·罗哈斯和西尔弗尔涅

在一个非常低预算的条件下,fournier rojas arquitectos用每平方米不到250美元的价格完成了项目。使用的材质,包括用于地板和墙壁的瓷砖,都在最大限度的减少了项目的成本。这个项目特定的设计对热带的气候和当地的材料进行了很好的回应,表达出一种社区的感觉。

象征着聚集和民主,由黏土通风砖制成的三维圆柱体形成一个圆形的大房间。这样的材质保证了在那样传统的高温高湿度地区可以有一个舒适的内部环境。建筑师同样指出圆形建筑的效率问题,这样的形状与方形结构在相同面积的情况下需要的材料更少。

哥斯达黎加有严格的规定来减少地震带来的灾害,这里有程序性要求的结构作为避难所来防止自然灾害。在紧急情况下防震建筑可以容纳至少100人,而且位于高处可以避免洪水造成的不良影响。

屋顶由轻量级纤维水泥制成,还包括一个大型悬臂提供遮蔽阻挡炎热的太阳光。屋盖的形状是由一系列八个独立的斜屋顶组成,还有四个屋顶在较低的平面。这种技术让建筑被简单的几何图形覆盖,而不是使用那种更贵的圆形屋顶。

屋盖以及金属板条制成的三角垂直墙面,鼓励自然通风。屋顶的纤维水泥板是由三层钢管桁架连接而成。整个系统建立在钢筋混凝土柱子和矩形钢柱结合的基础上,整个系统现场组装,在拆除之前工人们使用临时的架空柱和绳索进行固定。

大跨度的桁架有22米,内圆直径16米,封闭面积共计201平方米。在外部,有一个两米宽的走道,被屋顶的挑檐遮盖着,使居民免受阳光和风雨。同时这个建筑也是对热带地区乡村环境的回应。

项目信息:

名称:交流中心

面积:750平方米

建筑材料:混凝土 通风黏土砖 钢屋架结构

建筑师:fournier rojas arquitectos, ciudad colón, costa rica

首席设计师:阿尔瓦罗·罗哈斯和西尔弗尔涅

摄影:费尔南多·艾达


operating on a very low budget, fournier rojas arquitectos completed the project for less than $250 USD per square meter. material donations, including the ceramic tile used to finish the walls and floors, helped minimize the cost of the project. the site-specific design responds to its tropical and bio-climatic context with local materials used to express a sense of community.symbolizing gathering and democracy, the large room forms a circle that three-dimensionally becomes a cylinder made of clay ventilation bricks — a material that ensures a comfortable internal environment in a region where high temperatures and humidity are common. the architects also point out the efficiency of a circular building, as the shape requires less material for its foundations and walls in comparison to a square structure with the same floor area.as costa rica has strict regulations to minimize earthquake damage, there was a programmatic requirement for the structure to serve as a shelter in case of a natural disaster. the quake-resistant building can hold at least 100 people in case of an emergency, and is located on high ground so as not to be adversely affected by flooding.made from lightweight fiber-cement sheets, the roof includes large overhangs that provide shade from the region’s hot sun. the shape of the canopy is formed by a series of eight independent segments of pitched roofs, with four positioned at a lower level. rather than using a more expensive circular roof, this technique enables the building to be entirely covered with simple rectangular geometries.the canopy, alongside the vertical gabled walls formed by metal slats, encourages natural ventilation. the roof’s fiber-cement panels are supported by three layers of interconnecting steel tube trusses. the entire system sits on reinforced concrete columns that have been tied together with rectangular steel tube beams. the system was assembled on site, before being lifted into place by workers using temporary pilotis and ropes.the trusses allow for a generous free span of 22 meters. the interior circle is 16 meters in diameter, enclosing a total of 201 square meters. externally, there is a 2 meter wide walkway, covered by the roof’s overhangs. this not only protects inhabitants from the sun and the rain, but also responds to the region’s tropical vernacular architecture.project info:name: community center of el rodeo de mora, costa rica

building type: community center (community room)

area: 750 sqm

major materials: reinforced concrete (structure, walls, seating bleachers), ventilation clay bricks, steel roof structure, cement-fiber roofing

cost: USD $180,000 (+/- USD $250/m2)

architect: fournier rojas arquitectos, ciudad colón, costa rica

lead designers: álvaro rojas and sylvia fournier

photography: fernando alda