越南,河静市,竹子泥土石头文化中心 / 越南建筑事务所

越南建筑事务所H&P architects利用当地传统材料,选择当地工人建造这个建筑。整个建筑物由40厘米厚的墙体建造,这样的布局模式创造了一系列有趣的绿色空间。这些开放地区通过随机放置的窗户相互连接。该项目的屋顶覆盖一层竹子,可以进行光线和空气的调节,同时可以模糊建筑物与景观之间的界限。

在内部,建筑物包括四个大的多功能活动空间,一间厨房和服务区,还有盥洗室。该建筑坐落在建筑密集区mao khe—越南人口最多的城市之一—设计团队希望这个项目可以有助于提高对友好型公共空间的关注意识,提升城市的大规模城市化进程。

项目信息:

地点:越南 河静市 mao khe town, dong trieu district, quang ninh province, vietnam 建筑师:越南建筑事务所 H&P architects

设计团队:nguyen manh hung, chu kim thinh, nguyen hai hue, nguyen van manh, nguyen van thinh

占地面积:400平方米(20m x 20m)

建筑面积:220平方米

建筑材料:竹子,泥土和石头

完成时间:2016年11月

摄影:nguyen tien thanh, doan thanh ha


H&P architects chose readily available materials for the project, which was constructed by local builders. the entire structure is made of 40 cm (16 inch) thick earth-rammed walls, laid out in a pattern that creates a series of interstitial green spaces. these open areas are connected to each other through randomly placed windows. the scheme is topped with a layer of bamboo that regulates light and air, and blurs the division between architecture and landscape.internally, the building contains four large multi-functional spaces, a kitchen and service area, and washroom facilities. set against the dense backdrop of mao khe — one of vietnam’s most populous towns — the design team hopes that the venue will help raise awareness concerning the need for more friendly public spaces amid the country’s mass urbanization.project info:location: mao khe town, dong trieu district, quang ninh province, vietnam

architect: H&P architects

principal architects: doan thanh ha & tran ngoc phuong


team: nguyen manh hung, chu kim thinh, nguyen hai hue, nguyen van manh, nguyen van thinh


bamboo & earth construction: nguyen manh hung, H&P architects

land section area: 400 sqm (20m x 20m)

construction area: 220 sqm

materials: bamboo, earth

date of completion: november 2016

photography: nguyen tien thanh, doan thanh ha