中国,上海,上海大戏院 / 如恩设计公司

作为回应,如恩公司希望恢复一种清晰感和统一感,试图创建一个构架上有意义的建筑,为城市提供一个持久的地标。该设计借鉴戏剧院里的行为表演为灵感,使内部和外部的空间成为一系列犹如戏剧场景一般的空间。参观者在深入体验建筑的过程中,能够感受到场景的戏剧感会随着空间和光线的变化而不断增强。

利用场地变化的光线条件仔细定位孔径,形成一个不断变化的环境。为了进一步增加场景的趣味性,人工照明在晚上模仿这些条件。槽青铜的墙壁,让人想起剧院窗帘,不仅指导建筑内部的客人,同时也与在其他地方使用的沉重的石头形成对比。

戏院的入口向建筑内部退进,目的是为了创造一个提供遮蔽的半开放空间,从而连通了室内外的空间,模糊了两种空间之间的界限。因而,公众或任何偶然经过的路人,无论有没有买票,都能够或多或少地窥见到这座建筑散发出的戏剧气质。

项目信息:

项目名称:新上海戏院

位置:中国,上海

类型:建筑改造

设计:如恩设计公司

设计时期:2012年10月——2016年11月

建筑面积:845平方米

项目:剧院

特点:剧院、黑箱子戏院、展览区域、礼堂、大堂、公共建筑、入口广场、舞台、天空光、售票处

设计团队:lyndon neri & rossana hu

建筑设计师:yifei lu


in response, neri & hu wanted to restore a sense of clarity and unity, seeking to create an architecturally significant building that would provide the city with a lasting landmark. the design draws on the theatrical acts that take place inside it, with interior and exterior atria conceived as a sequence of dramatic scenes. visitors experience a variety of spatial and lighting configurations as they move through the space, a series that intensifies as you enter deeper into the building. carefully positioned apertures take advantage of the site’s changing light conditions, resulting in a constantly shifting environment. to add a further sense of intrigue, artificial lighting mimics these conditions during evening hours. fluted bronze walls, reminiscent of theatre curtains, not only guide guests inside the building, but also provide a dramatic contrast with the heavy stone used elsewhere.entry to the theatre is set back from the sidewalk in order to create an area that provides shelter from the elements. conceived as a covered plaza, this part of the scheme offers an important area of public space that allows passersby to experience the grandeur of the building, with or without a show ticket.project info:name: new shanghai theatre

location: shanghai, china

type: architecture renovation and interior design

interior architect & interior designer: neri & hu design and research office

design period: october 2012 – november 2016

gross area for renovation: 845 sqm

program: theatre

special features: theatre, black box theatre , exhibition area, auditorium, lobby, public building, entry plaza, stage, sky light, box officedesign team:

principals in charge: lyndon neri & rossana hu

associate: ziyi cao

senior associate: tony schonhardt

senior architecture designer: lei zhao

senior project manager: fongwin huang

architecture designer: yifei lu

associate in charge of product design: nicolas fardet

senior product design: xiaowen chen

associate in charge of graphic designer: christine neri

senior graphic designer: siwei ren

graphic designer: haiou xin