法国,巴黎,图书馆 / 布鲁诺建筑公司

早在20世纪早期,历史久远的建筑物就已经被公认不适合21世纪发展的要求,一项主要的修整任务开始计划,并在2011年正式开始这项任务。布鲁诺的建筑公司主要负责这项任务的综合管理,同时恢复上市的salle labrouste被委托给jean-françois lagneau来保证图书馆的部分开放,改造项目分为两个阶段,第二阶段计划将会在2020年完成。

为了获得尽可能多的信息,建筑师进行了十分详细的历史以及结构方便的研究。在现有建筑与恢复重建之间的寻找一个平衡,布鲁诺工作室开发了不同类型的编制方法,建立了建筑,历史与技术之间各种各样的对话。

“这个图书馆的建造时期有着非常悠久的历史,在每个时期都被当时重要的建筑师进行管理修缮,留给人们十分复杂的物质遗产,可以与它别具特色的空间的复杂性相提并论。”设计团队解释道。“通过对现有存在的整体效果进行修缮,该项目的挑战在于寻求建筑和项目之间正确的平衡。”

建筑师的第一步是重新组织参观者复杂的流线。提出一种新的分配方法,重新定向南北向东西向,重组技术网格以及使用者的移动路线,提供人们简单的方法来集合。在主要的房间之间,楼梯和电梯被插入到建筑的中心空间,并没有破坏其整体性。

两个入口为人们提供了一个休息大厅,被想象成一个联系两侧立体空间横向空间。阅览室的改造,被称为“salle labrouste”,被jean françois lagneau,主要的建筑师开始实施。最大的挑战是恢复建筑原始活力的颜色,同时确保空间能够符合现代建筑规范和规定。与此同时,基地的六个阅览室介入干预,以适应他们特殊的遗产。

中间的图书储藏处最初建于1868年,之后在1936-1938年间增加了两个地下层,随后在1959年增加了5层建筑。因此,这样的保存方式成为了基地历史分层十分重要的案例。布鲁诺通过移除,进行不敏感的修改,在过去十几年里增加了电梯,覆面和难看的天花板。

这为暴露出在1930年到1950年之间制造的金属提供了机会,他使复杂的编制到原始的结构中。一种由铝、钢和发光二极管组成的当代材料面板,旨在突出储备的历史。最后,一种新的反射天花板和阅览室的连接被添加到中殿。

两个更近的画廊,同样也由henri labrouste设计,被一直保存了下来。每个空间由自支撑的木头,金属货架和被钢铁管道覆盖的地板组成。viennot gallery,为表演艺术的收集提供了空间,玻璃幕墙提供了公共空间的流通,同时gallery des petits-champs已经被当做了第二阅览室。

项目信息:

地点:法国 巴黎

面积:68000平方米

完成时间:2007年7月


in the early 2000s, it was decided that the aging building had become unsuitable for the demands of the 21st century, and a major overhaul was planned. with work starting in 2011, bruno gaudin’s architecture firm was responsible for the project’s general management, while the restoration of the listed ‘salle labrouste’ was entrusted to jean-françois lagneau. to keep the library partially open, the renovation has been divided into two phases, with the second stage set to complete in 2020.in order to gain as much information as possible, the architects completed exhaustive historical and structural studies. striking a balance between restoration and contemporary addition, bruno gaudin’s office developed different typologies of ‘weaves’, which set up a variety of dialogs between architecture, history, and technique._‘this long history of the construction of the library, often conducted by

the major architects of each period, has left us with a heritage of extreme

complexity commensurate with the richness of the heritage of the spaces that

characterize it,’_ explains the design team. _‘by hewing as closely as

possible to the reality of the existing ensemble, the challenge of this

project consisted of seeking the right balance between a building and a

program.’_the architects’ first move was to reorganize visitor flow through the complex. a new distribution, oriented north/south as well as east/ west reorganized the technical networks as well as the movement of users, providing easy access to the collections. between the main rooms, stairs and elevators have been inserted into the building’s intervening spaces, without disturbing the unity.two entrances offer access to a single lobby, imagined as a transversal space linking the two sides of the quadrangle. the renovation of the reading room, known as the ‘salle labrouste’, has been carried out by jean françois lagneau, architect in chief of monuments historiques. the biggest challenge was to restore the room’s original vibrant colors, while ensuring that the space was compliant with modern day building codes and regulations. meanwhile, the site’s six reading rooms have undergone interventions, adapted to their specific heritage.the central book reserve was originally built in 1868, before two underground levels were added between 1936 and 1938. these were then joined by five upper storeys in 1959. as a result, the reserve is a particularly important example of the site’s stratified history. bruno gaudin began by removing the insensitive modifications that had been added over the decades — including elevators, cladding, and unsightly drop ceilings.this offered the opportunity to expose the metal additions made in the 1930s and 50s, which had been intricately woven into the original structure. a contemporary material palette of aluminum, steel, and LEDs, seeks to highlight the history of the reserve. finally, a new reflective ceiling and a link to the reading room have been added via the central nave.two further galleries, also designed by henri labrouste, have been preserved. both spaces comprise self-supporting wood and metal shelving and a floor covered in cast iron grates. the _viennot gallery_, which houses the collections of the performing arts, is presented through the glass curtain wall of public circulation, while the _gallery des petits-champs_ has been adapted to serve as a second reading room.project info:location: 58 rue de richelieu, paris 75001, france

area phase 1 and phase 2: 68,000 sqm SHON (net internal area)

cost: €70.8m excluding VAT

competition: july 2007

phase 1 construction: june 2011 – may 2016

phase 2 construction: scheduled for 2017 – 2020