韩国,智慧建筑 / mum-building

完全被黑砖所覆盖的建筑,MU:M扭曲的矩形形态,以及由一个似乎是从扭曲的表面上“撕裂”出来的入口,使得人们难以区分建筑的正反两面。与“撕裂”的入口相反,2m×2m的大窗户被安以装增强较低楼层的开放感。为了阻挡过多的光线进入上部楼层,建筑师设计采用了渐闭式的过梁,而不是安装较小的窗户。

考虑到该地区寒冷的气候条件,建筑采用了内向的设计方法。建筑中庭的垂直循环贯穿整个建筑,并与设置在露台的垂直花园以直角相交。建筑物的外部为矩形形状,而其内部由T形中庭和ㄷ形办公区域组成。这种特定的布局使得来自外部的光能够深入到内部,通过中庭,照亮整个区域。为了营造一种被户外包围的感觉,中庭花园允许人们短暂休息,而不必离开建筑。


entirely covered in black brick, the MU:M building has a twisted rectangular shape, and is defined by an entrance that seems to ‘split’ a distorted surface — making it difficult to distinguish between front and back. in contrast to the ‘torn’ entrance, 2m×2m large windows are installed as openings in order to enhance the sense of openness on the lower floors. to block out excessive light flowing into the upper floors, the architect has designed lintels to be closed gradually instead of installing smaller windows. .considering the area’s cold climate condition, the building is designed with an introverted approach. in the atrium of the building, a vertical circulation runs throughout the whole building and a terraced vertical garden meets it at right angles. the building’s exterior is formed in a rectangular shape whereas its interior is composed of a T-shaped atrium and ㄷ-shape office area. this specific layout enables light from the outside to come deep inside, through the atrium, to bright up the whole area. in order to still enoy the sens of outdoors, theatrium garden allows people a brief rest without having to leave the complex. _designboom has received this project from our ‘__DIY submissions__‘ feature,

where we welcome our readers to submit their own work for publication. see

more project submissions from our readers __here.__edited by: lea zeitoun | designboom_