南非,Bosjes小教堂 / Steyn Studio工作室

由Steyn Studio工作室的coetzee steyn(出生于南非)设计,Bosjes小教堂那波浪形的屋顶有着剧烈不断的起伏。在波浪形屋顶起伏的顶端,铺展着大片的玻璃,玻璃窗的中央连着象征教堂的十字架。高架在基座上的白色屋面形态与周围的水池相接,水池反射着倒影与白色结构连接成一体,强调了它本身给人带来的失重的错觉。同时,建筑也被郁郁葱葱的葡萄园和石榴果园包围着,有着非常怡人的景观环境。

在它的室内,采用简单的矩形平面,创建了宽敞且开放的装配空间。高度抛光的水磨石地板从内部反射光,起伏式的白色天花板投射出一系列阴影,随着光线的变化,整天都像在“跳舞”。这种合适的材料不仅促使教区居民集中精神祷告,也为葡萄园及远山的景观创造了一个中性的过渡缓冲区域。

为了保持屋顶及装配空间的结构形式尽可能的简单,建筑功能结构的其他配件要么被隐藏在底座内,要么分散在周围花园的外角。为了设计出一种受欢迎而又有魅力的建筑形式,教堂向外延伸进了山谷,与周围的自然环境相融合,消隐与环境之中。

项目信息:

项目开始施工年份:2013

项目建成年份:2016

总建筑面积:430平方米

地点:bosjes农场,南非西开普省witzenberg区

方案设计:steyn studio工作室(英国)

客户:保密

项目建筑师:TV3建筑团队(南非)

家具设计:莱姆·穆尼工作室

承包商:朗沃思和福尔

结构工程师:亨利·费根& 合作伙伴

机械和电气工程师:解决方案

施工技术员:de leeuw

规划顾问:ron·bruning

景观设计师:CNdV景观建筑设计工作室

遗产顾问:格雷厄姆雅各布斯,elzet albertyn & lize·malan


designed by south african-born coetzee steyn of steyn studio, the undulating roof of ‘bosjes chapel’ rises and falls dramatically. expanses of glazing, formed where each wave of the canopy rises to a peak, are adjoined by symbolic crosses. elevated on a plinth, the crisp white form is bordered by a reflective pond positioned to emphasize its apparent weightlessness. the building is also flanked by a lush vineyard and pomegranate orchard.internally, a large, open assembly space has been formed within a simple rectangular plan. the whitewashed ceiling casts an array of shadows throughout the day, while polished terazzo floors help reflect light. a neutral material palette not only allows parishioners to focus on prayer, but also enables the framed views of the surrounding landscape to take prominence.in order to maintain the purity of the scheme’s structural form, the architects chose to hide elements of the building’s functional program discretely within the plinth, or even inside the outer corners of the adjacent garden. designed to be a welcoming and inviting structure, the chapel extends outwards into the valley, embracing its natural setting. project info:start on site: 2013

completion: december 2016

gross floor area: 430 sqm

location: bosjes farm, witzenberg district, western cape, south africa

design architect: steyn studio (UK)

client: confidential

project architect: TV3 architects (south africa)

furniture design: liam mooney studio

contractor: longworth & faul

structural engineer: henry fagan & partners

mechanical & electrical engineer: solution station

quantity surveyor: de leeuw

planning consultant: ron brunings

landscape architect: CNdV landscape architects

heritage consultants: graham jacobs, elzet albertyn & lize malan