法国,巴黎,1982les espaces d’abraxas住宅设计竞赛

由ricardo bofill taller de arquitectura (RBTA)建立的该计划包含三个关键要素:“le palacio”,“le théâtre”,和“l’arc”。最大的建筑,“le palacio”,是一个18层租金补贴式的公寓楼,总共包括441个住户单元。在建筑内部,由电梯、楼梯间和设备井构成了三个垂直的“交流细胞”,由此确定了每个功能布局。每套公寓都有两到五个房间,其中部分公寓是联排别墅。

相反,“le théâtre”是一个半圆形的结构,它由一系列的反光玻璃柱组成。这个私人建筑有130套公寓,同时作为一个公共户外广场。“开放空间被周围一圈大楼包围了,凸显出一种被庇护的感觉,”RBTA解释说。“这里流露出一种私密的印象,反而削弱了最初巨大的感觉。”最后,在建筑组合的中心,“l’arc”包含了相对少的房屋。“le théâtre”和“l’arc”的屋顶都是三层的,但是仍然不能使住户到达屋顶上。

“幸好沉重的预制构件形成一种体系,我们才能够使用广泛而复杂的建筑语言,”建筑师说道。“对建筑的不同解读,随着比例上的不断变化和勒杜的引用,高迪和加布里埃尔等其他建筑师,导致了这个项目的折衷主义的特定词汇。建筑外墙是由预制构件建成,是根据各自的形状而不是框架楼板进行切分的,因此连接部分是看不见的。这些楼板是由石子、沙子混合物、灰色和白色水泥还有氧化物制成的。”

项目信息:

名称:les espaces d’abraxas

建成年份:1982

地点: marne la vallée新城,巴黎地区,法国

客户: le théatre et l’arc: S.A. d’ H.L.M. les trois vallées le palacio: C.N.H. 2000

总面积:47000平方米


built by ricardo bofill taller de arquitectura (RBTA), the scheme consists of three key elements: ‘le palacio’, ‘le théâtre’, and ‘l’arc’. the largest structure, ‘le palacio’, is a 18-storey rent-subsidized apartment building that includes a total of 441 units. internally, three vertical ‘communication cells’ — the elevators, stairwells, and technical shafts — determine the layout of each of the properties. the apartments, some of which are duplexes, have between two and five rooms.opposite, ‘le théâtre’ is a semi-circular structure, which comprises a series of reflective glass columns. the private building houses 130 apartments and also demarcates a communal outdoor plaza. _‘the open space is enveloped by the circularity of the building, whose convexity gives a sensation of protective shelter,’_ explains RBTA. _‘an impression of privacy flows from it, inverting the initial impression of monumentality.’_ finally, at the center of the scheme, ‘l’arc’ contains a smaller number of homes. the roofs of both ‘le théâtre’ and ‘l’arc’ are tree-planted, but remain inaccessible to residents._‘thanks to a system of heavy pre-casting, it was possible to use an

extensive and complex architectural language,’_ say the architects._

‘different readings of the buildings, as a constant change in the scale and

the references to ledoux, gaudí and gabriel, among others, lead to the

specific eclectic vocabulary of this project. the façades were built from

prefabricated sections, cut according to their individual shapes and not in

framed panels, so that the joints are invisible. these panels are stone, a

mixture of sand, gray and white cement and oxides.’_project info:name: les espaces d’abraxas

completed: 1982

location: new town of marne la vallée, region of paris, france

client: le théatre et l’arc: S.A. d’ H.L.M. les trois vallées le palacio: C.N.H. 2000

total area: 47,000 sqm