韩国,首尔,住宅 / THE_SYSTEM实验室

THE_SYSTEM实验室的项目背后的指导理念是创建一个业主称呼它为“小型多用途大楼”的一个适合所有人居住的建筑。由于模式已经发生了变化,“建造属于我自己的房子”的想法——一度被视为富人独有的财产——已经成为许多人的愿望。差别在于,许多人希望建造他们负担得起的公寓,而不是要求贵族气派的宅邸。因此,业主取得了比估计提供的一种足够大的感觉更大的空间。此外,建筑的阳台延伸向南向和北向,一个线性斜墙放置在建筑内部,从而使内部空间最大化。最后,每一个房子都有一个山墙形式的高的天花板,和一个不计入总面积的上层楼梯,这意味着每一间房都没有形成阁楼。

户外入口包括5车辆的停车位和一层一个由业主妻子经营的咖啡馆,而二层和三层提供出租用办公室和工作室。通过绘制底层架空柱,窗框、门和深色石材地板,业主打算组织一下底层空间,并模仿出一种建筑漂浮在空中的印象。向南的天花板和建筑正面的阳台使空间感最大化。主人的房间位于最上面三层,包括阁楼。四层包括通向五层的室内楼梯,一个爱尔兰风格的厨房和客厅。一个连接最上面两层楼的楼梯和一个斜墙创造了一个8米高的空间,垂直连接着每个房间从而形成了一个完整的建筑。

对于结构方面,建筑师们使用了混凝土作为建筑的主要材料。为了增强外墙的外保温性能,防止漏水,还添加了一种特殊的彩色钢板,从屋顶的末端到一层的天花板,沿着倾斜的表皮,就像毯子一样覆盖在上面。最终,已经很难在集体住宅区域内找到风景优美的景观了,但是通过分配排除在总体面积之外的阳台空间和圆形窗户,以及许多尽可能沿着斜线的门,整个建筑又是明亮开敞的,还可以看得到远处天空的景色。


the guiding concept behind THE_SYSTEM LAB‘s project is to create, what the owner terms it, a ‘mini mixed-used building’ with suitable housing for all. as paradigms have changed, the idea of ‘building my house’ — once regarded as an exclusive property of the rich — has become many people’s desire. the difference here is that, rather than demanding lordly mansions, many wish to construct affordable flats. hence, the owner has made far larger spaces than estimated to provide an adequate sense of openness. in addition, the building’s balcony is extended north and south — with a linear diagonal wall placed in the interiors to maximize room areas. in the end, every house has a high ceiling in a gable form and an upper stair not estimated in the gross area, which means that few attics are integrated in each. the outdoor entrance includes parking space for five vehicles and a café run by the owner’s wife on the first floor, while second and third levels provide offices for rent and studios. by painting the pilotis, window frames, doors and floor stones with a dark color, the owner intends to get the lower part organized and mimic the image of a building floating in the air. the ceiling facing the south and frontal balconies maximize the sense of space. the owner’s house is located on the last three floors, including the attic. the fourth level consists of interior stairs leading to the fifth floor, an irish style kitchen and family room. a stair case connecting the last two floors and a diagonal wall create a high ceiling of eight meters — vertically connecting each room as a whole house.for construction, the architects have used concrete as the main material of the building. to increase exterior insulation performance and prevent water leak, a colored steel sheet is added like a blanket to cover the mass from the end of the roof till the first floor ceiling along the oblique face. finally, it has been difficult to find scenic views within the collective housing area but by allocating balcony spaces excluded in gross estimation and round windows with as many doors possible along with oblique line, the building is well-lit and commands sky view.