中国,福州福建,住宅 / 直向建筑

直向建筑的解决方案研究了结构的加固,调整平面图并建造了额外的三楼。首先,看到一个新的混凝土墙体被放置其中为了使平面可以被调整。一楼和二楼的原有的浴室都被移出了可以看得到海景的位置,因此客厅、餐厅和主卧室都能将优先获得自然采光和新鲜空气。

双用途和定制的家具自始至终是完整的,包括那些可以让居民从自己舒适的家中享受秀丽风景的窗户座位。从外墙外伸出的一个新的混凝土窗框可以防止雨水从外部渗进窗户。在三层,住宅的拱形天花板和圆形屋顶可以营造一种静谧的环境。这个家庭的混用空间与公共空间都与大海相连,一边面对着繁忙的港口,另一边则面对着相对平静的海水。

"黄昏时,柔和的光线从半透明的玻璃块中散发出来。我们希望这座房子能够逐渐变成船长的家庭情感的载体,并给普通百姓的日常生活赋予应有的尊严和体面,这在中国目前的情况下尤其有意义。"维克多建筑师解释说。

项目信息:

地点:北角村,福州,福建,中国

客户:陈云云的家人,东方卫视,上海广播电视部

设计公司:维克多建筑师事务所

首席建筑师:龚东

项目建筑师:刘晨

施工管理:东平太阳

设计团队:赵丹、江村雨、张昭

现场建筑师:陈振强,梁亮

结构与机械工程:中国建筑研究院

结构咨询师:肖从真,杜一新

结构:混凝土结构加固(现有的混凝土结构)

材料:混凝土、樱桃木、叠层竹石板,玻璃块,灰泥

建筑面积:470平方米

设计周期:01/2016-08/2016

施工期间:05/2016-01/2017


vector architects’ response researched into structural reinforcement, adjusting the layout and constructing an additional third floor. the first step saw a new concrete wall being placed in order for the floorplan to be manipulated. both of the original bathrooms on the first floor and the second floor were relocated away from the sea-viewing side, so the living room, dining room and master bedroom would get priority in receiving natural light and fresh air.double-use and custom furniture is integrated throughout including window

seating that enable the inhabitants to enjoy the scenery from the comfort of

their own home. a new concrete window frame protrudes out from the outside

wall prevents excessive rainwater from seeping into the window from the

exterior. on the third floor, the vaulted and rounded ceiling tops of the

residence to establish a calming atmosphere. both sides of this mixed-use and

communal space for the family is connected to the ocean; one side facing the

hectic port and the contrasting calm waters on the other._‘at dusk, the gentle light comes out from the translucent glass blocks. we

hope the house gradually becomes the carrier of emotion for the captain’s

family, and gives deserved dignity and decency to the daily life of ordinary

people, which is particularly meaningful under the current circumstance of

china.’ – _vector architects_

_project info:location: beijiao village, fuzhou, fujian, china

client: youyun chen’s family, dragon tv, radio and television shanghai

design firm: vector architects

principal architect: gong dong

project architect: chen liu

construction management: dongping sun

design team: dan zhao, cunyu jiang, zhao zhang

site architect: zhenqiang chen, liangliang zhao

structural & mep engineering: china academy of building research

structural consultant: congzhen xiao, yixin du

structure: concrete structure reinforcement (existing masonry-concrete structure)


material: concrete, cherry wood, laminated bamboo slate, glass block, stucco

building area: 470 sqm

design period: 01/2016-08/2016

construction period: 05/2016-01/2017