克罗地亚,科普里夫尼察,体育馆/UP工作室

今天上午,巴塞罗那密斯凡德罗馆里进行密斯凡德罗-欧洲建筑奖的颁奖仪式,我们遇见了Lea和Toma,UP工作室的两位创始人,他们获得了新兴建筑师的奖项,委员会还特别提及他们在克罗地亚-科普里夫尼察的项目:“东经46°09 '/ 北纬16 ° 50 ' 体育馆”,下面我们来分享这个有趣的项目。

评审委员会,由Francis Rambert任主席,成员包括:Ole Bouman, Irena Fialová, Fulvio Irace, Luis M. Mansilla, Carme Pinós ,Vasa J. Perović。

Lea Pelivan (1976年出生于克罗地亚,斯普利特)和Toma Plejić(1977年生于克罗地亚,Riijeka)都获得了建筑学位, 2001年从萨格勒布大学毕业,2003年在那里开始自己的专业实践。其最重要的项目包括:框架(2004年威尼斯双年展项目) ,P10混合用途建筑,位于萨格勒布的“分割和观众商务大厦”。

“科普里夫尼察”-原意是:大精神 ,它是克罗地亚的大学毕业生数量最低的城镇。在2003年举行了一个设计竞赛,为900师生和2000名的观众设计一个建筑。

基地上有高中和体育馆,在基地前面是类似美国郊区独立住宅式样的住宅区,基地位于小镇一系列雄心勃勃的大型建筑的末端。建筑具有“两个世界”的概念,建筑的很多方面可以分为两个部分:黑和绿,满和空,精神和身体,一面紧挨城和另一面紧挨住宅区。

建筑综合体位于众多的两极之中。体育馆和运动礼堂的神秘的、单一的、带有复杂空间关系的体量与户外平坦的景观形成对比。建筑位于基地的中心。一个共同的地方,对比鲜明,没有前景和背景,没有等级次序和权威主义。

“共同的地方”的概念探讨了稳定的融合状态,建筑的使用功能和象征意义具有多样性的解释。抽象的单一体量、半透明的膜,这样的激进的建筑手法打破传统现代学校和体育设施官僚式的设计。此外,在科普里夫尼察公私合营建设此建筑,新成立的机构独立管理和运行该建筑。该建筑在空间和视觉重叠,符合使用时的基本逻辑。

建筑的基础采用钢筋混凝土结构,上部结构式H型钢的装配式结构。教室的楼板是薄小板地板(Slim-deck flooring),由梯形断面轻质镀锌钢板和混凝土(trapezoid section lightweight galvanized sheet steel and cast concrete)。体育馆屋顶采用专门设计的直角网架。总的来说,所有的材料都可以在标准的建筑市场上买到(电器,阳极化铝窗框,金属护栏格栅, 玻璃)。没有多余的装备。由于空调的费用很高,所以,没有安装。体育馆的百叶窗和教室天花板下的导管保持在夏季有不断流动的冷空气。建筑的双重聚碳酸酯皮肤在冬季可以有“温室效应”。建筑半透明皮肤,在夜间透出温暖的灯光。科普里夫尼察地区青少年的一个标志性和象征性的场所。

成员:

 

建筑师: Lea Pelivan + Toma Plejic / STUDIO UP

地点: 科普里夫尼察,Ulica dr. Selingera

项目组: Lea Pelivan, Toma Plejic, Sasa Relic, Marina Zajec, Katarina Luketina, Danka Tisljar, Ana Dana Beros, Mojca Smode, Marina Smokvina, Ana Boljar, Masa Mujakic, Antun Sevsek (models 1:50, 1:100 Zeljko Golubic, Jerolim Mladinov, Dujam Ivanisevic, Silvija Lakovic), Mateo Bilus, Teodor Cvitanovic, UPI-2M: Berislav Medic, Goran Janjus, Andrej Markovic, ENG-90: Milan Bjedov, Ernest Kevo, Sinisa Radic, INSPEKTING: Milan Carevic

客户: Koprivnica Municipal Authority, Koprivnica-Krizevci County, Tehnika SPV (private partner)

基地面积: 2,4 公顷

建筑面积: 11,600 平方米

项目年代: 2003-2006

完工日期: 2007

造价: 10,958,904.00 €

内容: 高中(900名学生)和体育馆(2000人)

竞赛: 公开竞赛

投资: Public-private partnership

摄影: Robert Les

原文:http://www.archdaily.com/23378/gymnasium-46%C2%BA09n-16%C2%BA50e-studio-up/

This morning, at the Granting ceremony of the Mies van der Rohe Awards for European Architecture in Barcelona at the Mies van der Rohe Pavilion, we met Lea and Toma, founders of Studio Up, winners of the Emerging Architect Special Mention for Gymnasium 46° 09′ N / 16° 50′ E in Koprivnica, Croatia -and they shared with us this interesting project.

 

The Jury, chaired by Francis Rambert includes: Ole Bouman, Irena Fialová, Fulvio Irace, Luis M. Mansilla, Carme Pinós and Vasa J. Perović.

 

Lea Pelivan (Born in Split, Croatia in 1976) and Toma Plejić (Born in Riijeka, Croatia in 1977) both received their architecture diplomas in 2001 from the University of Zagreb where they established their professional practice in 2003. Their most important projects include: Frameworks (Site-specific project for the 2004 Biennale di Venezia), the P10 Mixed-Use Building, Split and the Spectator Business Building, Zagreb.

‘Koprivnica - Spirit of Mega’; a town with the lowest number of college graduates in Croatia announced the rebellious competition program for 900 scholars and 2000 spectators in 2003.

 

The site of the high school building and a sports hall, in front of the American-like housing suburb periphery, is located at the end of a series of ambitious town interventions - mega elements. ‘Tabula rasa’; The contact site of these ‘two worlds’ is radically divided into two parts, black and green, full and empty, spiritual and physical, one facing the city and the other facing the residential suburbia.

The new building complex arises between these two extremes. An enigmatic compressed mono-volume of the gymnasium and sports hall complex with intricate spatial relations in contrast to a vast plain landscape, placed centrally on the plot, forms a gymnasium - a common place - a contrasting provocative whole lacking a foreground or background, without hierarchy or authority.

 

The “common place” concept examines the stability of the hybrid, and enables the most diverse interpretations both in terms of use and interpretation of significance of the building. The selection of an abstract mono-volume, with a transparent membrane is a radical break with the modernist tradition of building schools and sports facilities as three-dimensional interpretations of bureaucratic disposition schemes. In addition to the public-private partnership in construction of the gymnasium and sports hall in Koprivnica, the idea of building two complementary urban facilities in a single building also arose. Hybrid facilities overlap with the public-private partnership concept, where the hybrid complex is leased and managed independently of the newly formed institution. The spatial and visual overlapping of the facilities and the synergy of use constitute the basic operative logic underlying the building.

The structure of the building is reinforced concrete on the ground floor, while the upper floors are realized with dry assembled ‘H’ shaped steel elements. The classrooms floors have thin Slim-deck flooring, made up of trapezoid section lightweight galvanized sheet steel and cast concrete. The roof of the sports hall is made using a specially designed grid work of right-angled elements and joints in steel. Generally, all the materials are available on the standard building market (lightning, anodised aluminium window frames, metal parapet grilles, Profilit industrial opal glass) and there is no finishing when unnecessary, as in case of the floor soffits which are left unfinished. Because of its high cost there is no air conditioning in the gym, so system of shutters above the sports hall and the ducts through the cantilevered classrooms of the top floor ensure a constant flow of cool air during the summer months, while the double polycarbonate skin creates a ‘green house effect’ in winter. The translucent skin, illuminated at night, radiates the even and turns the building into public condenser, an iconic and symbolic place for the youngsters of Koprivnica.

Credits

 

Architects: Lea Pelivan + Toma Plejic / STUDIO UP

Location: Ulica dr. Selingera, Koprivnica

Project Team: Lea Pelivan, Toma Plejic, Sasa Relic, Marina Zajec, Katarina Luketina, Danka Tisljar, Ana Dana Beros, Mojca Smode, Marina Smokvina, Ana Boljar, Masa Mujakic, Antun Sevsek (models 1:50, 1:100 Zeljko Golubic, Jerolim Mladinov, Dujam Ivanisevic, Silvija Lakovic), Mateo Bilus, Teodor Cvitanovic, UPI-2M: Berislav Medic, Goran Janjus, Andrej Markovic, ENG-90: Milan Bjedov, Ernest Kevo, Sinisa Radic, INSPEKTING: Milan Carevic

Client: Koprivnica Municipal Authority, Koprivnica-Krizevci County, Tehnika SPV (private partner)

Site Area: 2,4 ha

Constructed area: 11,600 sqm

Project: 2003-2006

Completion: 2007

Cost: 10,958,904.00 €

Program: High school (900 students) and Sports hall (2000 visitors)

Competition: Open

Investment: Public-private partnership

Photographs: Robert Les

版权:www.ArchGo.com 翻译:新

(点击此处下载所有大图 8.2  M)