中国,重庆,“虎溪土陶厂”的活化与转型 / 田琦

虎溪土陶厂位于中国重庆市三河村的山上,伴随着几家陶器场的出现,市场形势供大于求,窑主人产生了关闭窑厂,改造成农家乐的想法。建筑师田琦接触到这个项目后,提出了在保留窑厂运营的前提下免费为这家人设计。

该建筑绝大部分保留了原本的足迹,新建筑的屋顶坡度与山势近乎一致,并使用附近砖厂烧制的红砖作为建筑材料,降低了成本。新餐厅经过精心策划,实现了新旧建筑的结合,传统和前卫的组合,并结合了不同的元素,营造出一种以工作陶瓷窑为背景的美食体验。由于砌体砖和木结构的经济和历史影响,它们被用作主要的建筑构件。由于时间和效力,该组织的大会计划采用来自该地区目前使用的方法和材料的建筑工人的投入。

半室内/室外的餐厅的组成是木结构框架和砖柱支撑着不连续屋顶。 原陶瓷窑的元素几乎以一个废墟状态保留了下来,与新安装的石板瓦地板或定制的钢铁和木器具紧密相连。该项目超越了一个覆盖现有条件的新结构——整个整修过程中的小细节显示了建筑师对现场及其文化历史的关注。 除了施工方法外,还可以发现现场生产的小花盆埋在砖石墙上,出土的地方石块作为基座放置在岩石花园中,照亮通往入口的通道,而短竹笋用作枝形吊灯。

项目概况:

项目地址:重庆市大学城三河村

建筑面积:500 ㎡

建筑设计:田琦

设计助理:薛凯、张涵、魏鑫月、于思

景观设计:田琦、白雪峰

室内设计:田琦、岳强

建筑摄影:田琦、刘国畅

竣工时间:2016年


the footprint of the building was kept for the most part the same- a new roof follows the exact slope of the hillside and local brick from a nearby manufacturer was used to keep material cost down. the new restaurant is a carefully planned combination of old and new, traditional and avant garde, combining different elements to create a one of a kind dining experience that offers a working pottery kiln as a backdrop. masonry and wood framing were utilized as the primary construction components both for their economical and historical implications. the assembly of the structure was planned out with input from the workers that would build it, using the methods and materials that are currently used in the area due to their time and effectiveness. a semi indoor/outdoor restaurant is composed by a discontinuing roof supported by a timber frame structure and brick columns. elements of the original pottery kiln, left almost in a state of ruin, are closely tied into the newly installed slate tile floor or custom steel and wood fixtures. the project goes beyond a new structure overlayed onto an existing condition- small details present throughout the renovation show the architect’s attention to the history of the site and its culture. apart from the construction method itself, small pots produced on site can be found embedded into a masonry wall, local stones unearthed are placed as pedestals in a rock garden as well as lighting the pathway to the entrance, while short bamboo stocks serve as chandelier stems.project info:address: sahe village, shaping district, chongqing

area: 500㎡

architect: tian qi

assistant architects: xue kai, zhang han, xinyue wei, yu si

landscape architects: tian qi, bai xuefeng

interior architects: tian qi, yue qiang

architecture photographer: tian qi, liu guochang

time of completion: 2016