卡塔尔,多哈,Al Jazeera新闻总部 / Veech X Veech工作室

Al Jazeera新闻网络吸引了来自100多个国家的3.1亿名观众,位于多哈的总部是与Veech X Veech工作室的二度合作。通过建筑的材料和设计元素来处理媒体透明度的概念。新的广播室位于该场地的核心,从内到外通过外墙创造360º全景设计。这种建筑和自然环境之间的平稳过渡是通过方案的流体形式和玻璃的使用来实现的。

玻璃的大量使用对南面的外墙造成强烈的阳光提出了挑战。这导致了一个独立屋顶的创建和建筑特点。起伏的顶篷,精确的轮廓,为工作室朝南的玻璃幕墙提供遮阳,悬臂由36米的横向结构支撑。曝光通过集成到外墙中的偏振滤光片进行调节,并通过与相机同步的数字控制器达到内部平衡。自然光改变了整个广播演播室的特点,视觉上把演播室与外面的风景联系起来。

在室内,为广播播音室设计的定制对象包括可以从各个角度拍摄的清扫座椅和相应的桌子。 家具的曲线造型也同样应用于地板、墙壁和照明设计,使工作室的整体构成更有动感。

“我们的设计回应了半岛电视台的媒体网络标志,”mascha veech-kosmatschof解释说。“它们反映了书法的曲线和不对称的标志,并在家具设计中添加了一个微妙的品牌计划。”

项目概况:

业主:Al Jazeera新闻网络

位置:卡塔尔,多哈

建筑面积:1650平方米

工作室面积:400平方米

景观面积:7450平方米(尚未实现)

设计团队:tuart a. veech, mascha veech-kosmatschof, thomas milly, bernhard trummer, miguel pereira, mihai potra

项目合作伙伴:arup engineers london/doha/abu dhabi, borgos pieper architects – barcelona/london, qatar design consortium


the al jazeera news network brings in more than 310 million viewers in over 100 countries, their HQ in doha is the second collaboration with veech x veech. the concept of media transparency was addressed through the building’s materials and design elements. the new broadcast studio is situated at the core of the site, designed from the inside out to create 360º panoramas through the exterior walls. this smooth transition between architecture and the natural environment is achieved through the fluid form of the scheme and the use of glass.the heavy use of glass posed challenges such as the strong sunlight on the

south-facing façade. this led to the creation of a detached roof and the

characteristic feature of the building. the undulating canopy, precisely

contoured to shade the studio’s south-facing glass façade, cantilevers from a

36m lateral structural support. the light exposure is regulated by

polarization filter panels integrated into the façade, and balanced inside the

studio by digital controllers synchronized with the cameras. the natural light

changes the character of the broadcast studio throughout the day and visually

connects the studio to the landscape outside.inside, custom-made objects designed for the broadcast studios include a sweeping seat and corresponding table that can be filmed from all angles. the curvilinear shapes characterizing the furniture also structure the floors, walls and lighting designs to make the studio’s overall composition more dynamic._‘we developed the designs in response to the al jazeera media network logo,’_

explains mascha veech-kosmatschof. _‘they reflect the curves and asymmetry

of the calligraphy in the logo, and add a subtle layer of branding to the

furniture design.’_project info:client: al jazeera media network

location: doha, qatar

building size: 1650sqm

studio size: 400sqm

landscape area: 7450sqm (not yet realised)

design team: stuart a. veech, mascha veech-kosmatschof, thomas milly, bernhard trummer, miguel pereira, mihai potra

project partners: arup engineers london/doha/abu dhabi, borgos pieper architects – barcelona/london, qatar design consortium