澳大利亚,墨尔本,peters ice vream 总部 / gray puksand

该项目由Gray Puksand根据其位置展示了一个不同的办公室类型的方式。设计回应了自然地形,导致了几个特点,最终,给建筑物一种与景观对应的轻盈感。与此同时,一个戏剧性的蝴蝶形屋顶参考了战后时期的建筑,同时,位于办公室下方的地下基础设施已建成停车场。

在北立面上,一个双层玻璃幕墙和一系列细长的树枝模仿着橡胶树,轻轻地连接地面,让人产生两层结构的错觉。同时,在南侧,角形预制板通过被动设计保持热舒适性。被称为蝴蝶的屋顶采用宽阔的檐口,形成一个弯头的边缘。最后,每个外墙都会尽量满足特定光照条件,对起伏的地形作出回应。


the project by gray puksand demonstrates a different office typology by the way it is positioned. influenced by the natural terrain, the design response resulted in several features that in the end, give the building a sense of lightness in correspondence to the landscape. a dramatic butterfly-shaped roof references architecture from the post-war period, meanwhile the undercroft which sits below the offices has been made into a carpark.

on the north elevation, a double-glazed curtain wall and a series of slender sticks mimic the gum trees to create the illusion of a two-storey structure that lightly connects the ground. meanwhile on the south side, angular precast panels maintain thermal comfort through passive design. the titled butterfly roof uses wide alucobond eaves to form a bullnose edge. in the end, each façade responds  to the undulating topography as much as the specific light conditions encountered.