日本,知立市,知立市课后学校 / 富士山建筑工作室

该地区有许多屋檐低矮,门口朝向街道的神社和寺庙,门外的区域作为公共空间,大屋檐门后是主建筑。为了呼应这些当地的建筑语言,知立市课后学校大门区域开了一间咖啡厅和员工室,一个能通往附近公园的大厅和在后面作为教室的大体量建筑。

这个综合体建筑由富士山建筑工作室设计,受室外东海道的神社和寺庙美景影响,营造出一种平静的氛围。与此同时,从外观上看,建筑展现出一种现代感和几何形体,几何形体的主题和室内空间相关。走进室内,目光即被由咬合木材做成的天花板所吸引。红松木材的拼贴,创造出柔美的悬重曲线,可以不需要柱子横跨天花板。与历史背景结合的设计是精致的弧面屋顶,使人联想到旁边的寺庙。

“为了满足我们的追求,我们设计了两个核心:一个是对场地历史文化的尊重,继承了历史文脉,另一个是符合自然科学实验和机器人技术的客户背景。”富士山建筑设计工作室说道。

项目概况:

项目名称:知立市课后学校

主要用途:课后学校,当地活动中心(咖啡厅和大厅)

场地面积:997.76㎡

占地面积:536.80㎡

建筑面积:744.7㎡

层数:2

结构:钢结构和部分木结构

设计时间:2014.6 – 2015.3

施工时间:2015.6 – 2016.7


in the region there are many shrines and temples with layouts that follow a low-eaved gate facing the street, an outdoor area which also works as a public space, and a larger-eaved main building at the rear. responding to this vernacular configuration, the gate part of the chiryu afterschool hosts a cafe and a staff room, while a hall extends to the adjacent park and the large volume housing the classrooms in the rear.

the completed building by mount fuji architects studio fosters a calming atmosphere, influenced by the outwards view of the temples and shrines of old tokaido. meanwhile from the outside, the structure appears as a contemporary and geometric volume referencing the subject which is taught inside. when entering the interior, the sweeping ceiling of interlocking timber is the focus. this timber element uses red pine sticks to produce the gentle catenary curve that spans all the way through without the need of columns. a connection to the historical context was achieved by the delicately sweeping roof-line which is reminiscent to the temples in the neighborhood.

_‘to match the ambition, we built two pillars: one was to inherit historic context respecting the history of the site, while the other was to conform to the natural science on the ground of science experiment and robot technology background of the client.’ – _mount fuji architects studio_ _

project info:

name: chiryu afterschool

principal use: after school, local community center (cafe+hall)


site area: 997.76 sqm


building area: 536.80 sqm


total floor area: 744.70 sqm


number of storeys: 2

structure: steel frame, partly wood frame


design: 2014.6 – 2015.3


construction: 2015.6 – 2016.7