泰国,曼谷,大理石之家 / Openbox Architects

“私人阳台”这个概念对于被邻居包围的城市居民住宅非常有用。封闭露天露台的提供了隐私,但仍然保有自然光线和通风。在露台之上的挖空,成为一个很大的特色,就像建筑师命名的“私人天空”一样。这是以曼谷为基础的实践,Openbox Architects的一个术语。有些窗户必须放在靠近邻居的一侧。将窗户倾斜面向更开放的角落,也助于形成建筑最后的形式。

建筑和景观之间的关系微妙的展示在各处。考虑业主的意愿,将住宅空间雕刻成一整个大理石雕塑。材料、空间和形态的设计无缝地贯穿了内外空间,让建筑、景观、室内三者之间建立了强烈的联系。整体方形形状的平面,围绕中心的开放式庭院,竹子在中央庭院随风移动和摇摆,自然光和通风到达大理石之家的每个角落。

材料和饰面的应用有助于保护住宅免受阳光直射和曼谷外热。事实上,使用的大理石饰面是大型、轻重量的大理石图案印花的墙砖。由于砖墙上覆盖了室外饰面材料,因此也有防水的功能,为建筑遮阴、避免太阳直射、阻挡了曼谷夏季的炎热,有助于白天冷却室内。


the new project has a ‘private balcony’ concept, which is very useful for urban residences surrounded by neighbors. pockets of enclosed open terraces create privacy, but still welcome natural light and passive ventilation. the void above these areas become a great feature, providing a ‘private sky’ for the clients, a term attributed by the bangkok-based practice, openbox architects. the concept of tilting the windows towards a more open corner of the surroundings also contributes to the form of the house.

‘a marriage of architecture and landscape’ is subtly displayed everywhere, starting by taking into account the owner’s desire to naturally form this piece of sculpture. the use of materials, forms, and space flow seamlessly inside-out and outside-in, making strong connections between architecture, landscape, and the interior. the overall square shaped form surrounds an open courtyard in the center, where bamboo moves and sways creating the presence of the wind, allowing natural light and ventilation to reach all corners of the ‘marble house’.

the materials and finishes applied help protect the residence from direct sunlight and the external heat of bangkok. the marble finishes are, in fact, large scale and light-weight wall tiles with a marble pattern print. as an external finished material over a layer of internal brick wall, it also acts as a weather cladding, helping to cool down the interior during the day.

_designboom has received this project from our ‘__DIY submissions__‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers __here._

_edited by: apostolos costarangos | designboom_