日本,铃鹿市,天主教堂 / alphaville

这个有着引人注目的屋顶的建筑是由alphaville设计的,这座建筑包含三个独立的区域,每个区域都有不同的用途。教堂位于整个建筑的北侧,而用于会议的讨论区域和其他功能区则处于平面中心的显著位置。在这个建筑的另一端是一系列的相对较小的房间,包括牧师的住所,还有一个礼拜堂和一间办公室。

.为了给居民提供足够的空间来停放他们的汽车,建筑整体进行了提升,形成了一个半开敞的停车空间,扩大了地面层的建筑规模。除了参考了本地区的山地地形之外,教堂那参差不齐的屋顶轮廓同时也确保了自然光可以触及设计方案的每个区域。每隔五米处的侧窗开口将间接日照引入教堂的内殿,减少了人工照明的需要。

��Ŀ��Ϣ��

名称: 铃鹿市天主教堂

建筑师:alphaville — kentaro takeguchi + asako yamamoto

结构工程师:takashi manda

摄影:toshiyuki yano

功能类别:教堂

地点:日本的铃鹿市

基地面积:1619 .53平方米

建筑占地面积:839.51平方米

总建筑面积:15588.85平方米

规模:2层

功能设施:教堂,会议区,教父的住所,停车场

结构体系:钢结构

主要材料:镀锌钢板,铝窗,混凝土,石膏板,木材

主要承办单位:松井建筑有限公司


the dramatic canopy has been designed by alphaville to contain three separate areas, which each serve different purposes. the church is positioned to the north, while a conference area for meetings and other functions is prominently situated at the center of the plan. at the opposite end of the site, a series of smaller rooms contain the priest’s residence as well as a chapel and an office.

to provide space for parishioners to park their cars, the entire structure is elevated — forming a sheltered parking lot the size of the building at ground level. in addition to referencing the region’s mountainous terrain, the church’s jagged roofline also ensures that natural light reaches each area of the scheme. openings at every five meters allow indirect daylight to illuminate the nave of the church, reducing the need for artificial lighting.

project info:

name: catholic suzuka church

architects: alphaville — kentaro takeguchi + asako yamamoto

structural engineer: takashi manda

photography: toshiyuki yano

use: church

location: suzuka city, mie, japan

site area: 1,619.53 sqm

building area: 839.51 sqm

total floor area: 1,588.85 sqm

scale: 2 stories

facility: church, conference area, father’s residence, parking

structure system: steel

major materials: galvanized steel sheet, aluminum windows, concrete, plaster board, wood

main contractor: matsui construction co., ltd.