意大利,那不勒斯市,阿夫拉戈拉火车站一期 / 扎哈·哈迪德建筑事务所

扎哈·哈迪德建筑事务所设计的车站内采用的混凝土结构是一种能够提供最佳性能的特殊组合,这种结构最初是在罗马的MAXXI马克西博物馆施工过程中开发出来的,是一种弧形结构的混凝土构件:用预制钢单元将木制模板替换掉,并用模板实现了双弧线形状,用研磨后的聚苯乙烯模型通过数控铣切割制成。

作为一个“城市化的公共桥梁”,火车站试图将铁路两侧的社区连接在一起。在内部,创造了一系列的流体循环路线,并为在车站下车的乘客配置最短路线。公共人行道横跨八条铁路线,这条人行天桥变成了火车站的主要客运大楼,在这里,可以容纳所有到达和离开的旅客所需的各种服务设施,并可以从这里直接通往下面的所有站台。


the trademark concrete used in zaha hadid architect’s design of the station is a specific composition that provides optimum performance. the building’s curved structural concrete elements were built using technologies initially developed during the construction of the MAXXI museum in rome: wooden formwork replaced by prefabricated steel units, and double-curves realized with formwork created from CNC-milled polystyrene models.

conceived as an ‘urbanized public bridge’, the station seeks to connect the communities found on either side of the railway. internally, the configuration minimizes distances for those embarking and alighting at the station, creating a series of fluid circulation routes. spanning above the eight railway lines, the public walkway becomes the station’s main passenger concourse, housing a wide range of services and facilities with direct access to platforms below.