法国,波尔多,波尔多住宅区Ilot Queyries / MVRDV建筑事务所

由 MVRDV 建筑事务所和本地建筑师Flint共同设计的综合体外观已初步成型,该建筑对河流及城市中心提供视角。建筑正面45°的切角用来确保最大限度的通风、采光和日照。体积的削减就其临近建筑的规模而言也带来了新的发展空间。在遗址后方的现有社区内发现了类似于亭子的建筑,而较大的建筑则坐落在河边。

最大的建筑的几个面上都装饰着风格独特的金色外观,并配以瓷砖,产生出特殊的纹理效果。在前面建筑的顶楼上面,是一个由玻璃幕墙封闭起来的屋顶餐厅,在这里可以看到城市的全景,在场地的中央是一个大型的公共庭院,包括一个桦树林,阿尔德植物和高草。由kaufman & broad和政府发起,“Ilot Queyries” 作为一个正在建设的项目,旨在使自己成为波尔多市中心引人注目的绿色延伸。该综合体将是包括住房、零售、办公室、教育和其他公共设施的混合方案。

在2011年比赛期间,MVRDV 建筑事务所与 Marc Joubert (JA)建筑事务所共同合作设计的总体规划。在 MVRDV 建筑事务所的领导下,设计了主建筑,而其他部分则有 Flint 和 JA 进行设计。景观设计是由 Sabine Haristoy 和 Flint 共同设计完成。现在在建的“Ilot Queyries” 计划在2019年中期完成。MVRDV 在法国其他项目包括雷恩的集体住宅开发项目,卡昂的棕色地带重建计划,以及巴黎和里昂的城市购物中心转型。


developed alongside local architects flint, the façades of the MVRDV-designed project have been shaped to offer views towards the river as well as the city center. façades with 45° angles have been used to ensure maximum ventilation, daylight, and sun. the volumetric cuts also allow the new development to relate in terms of scale to its adjacent buildings. pavilion-like housing is found towards the existing neighborhoods at the rear of the site, while larger structures are positioned towards the river.

the larger building on the riverfront boasts a distinct gold-splashed façade with different shades of ceramic tiles that lend the scheme a textured appearance. a glass-fronted rooftop restaurant offers panoramic views of the historic city, while a public courtyard includes a garden of birch trees, alder plants, and tall grasses. initiated by kaufman & broad and adim, ‘ilot queyries’ is part of an ongoing masterplan that aims to establish itself an inviting, attractive and green extension of bordeaux’s city center of bordeaux. the development will include a mixed program of housing, retail, offices, education, and other public facilities.

in 2011, during the competition phase, MVRDV worked with joubert architecture (JA) before plot divisions were made. the site’s main building is designed by MVRDV, while other plots are designed and developed by both flint and JA. the landscape design is in collaboration with sabine haristoy and flint. now under construction, ‘ilot queyries’ is scheduled to complete in mid-2019. MVRDV’s other projects in france include collective housing in rennes, a brownfield generation masterplan in caen, and urban shopping mall transformations in paris and lyon.