日本,札幌,头大佛 / 安藤忠雄

“该设计试图创造一个生动的空间序列,从外面是看不到整个雕像的,为了提高人们对雕像的期望,从穿过隧道长长的通道开始,”安藤忠雄在为Domus杂志准备的文章中解释道。“当到达大厅时,参观者仰望佛陀,而在隧道的尽头,佛陀的头被天空的光环所环绕。”

安藤将该作品作为一个景观建筑,随着时间的推移,它的外观也会发生变化。在春天和夏天,这个地方充满了翠绿的植物和充满活力的薰衣草,而在冬季,公墓披上了厚厚的一层雪。


the cemetery is located on the northern japanese island of hokkaido video courtesy of hokkaido fan magazine / (main image by shigeo ogawa, via vitra)

_‘the design intention was to create a vivid spatial sequence, beginning with the long approach through the tunnel in order to heighten anticipation of the statue, which is invisible from the outside,’_ tadao ando explains in an essay for domus magazine._ ‘when the hall is reached, visitors look up at the buddha, whose head is encircled by a halo of sky at the end of the tunnel.’_

ando categorizes the work as a piece of landscape architecture, with its appearance changing depending on the time of year. in spring and summer the site is filled with verdant greenery and vibrant lavender, while in winter months, the cemetery is draped in a blanket of snow. learn more about the project here, and visit the cemetery’s website for more details.