日本,宫城县,朝日幼儿园 / 手冢建筑设计事务

四年后,手冢建筑设计事务所再次回到场地完成该项目的第二阶段。这涉及到对朝日幼儿园的显著扩大,为在海啸发生五年后返回该地区的家庭的儿童提供住宿。由于没有更多的大树供建筑师和他们的团队使用,故而用较小的树木来保持整个场地的一致性。

另外的挑战来自该场地景观的变化,在四年后看起来有很大的不同。该区域现已被发展成为一个住宅区,周围的地形已被降低。有意思的是,原来的结构现在栖息在一个小山顶上,与其他校舍毗邻。人造景观已被改造成一个倾斜的操场,孩子们可以在木建筑下面探索这一地区。


video © katsuhisa kida / fototeca

four years later, tezuka architects returned to the site to complete the second phase of the project. this involved significantly enlarging the _asahi kindergarten_ to accommodate the children of families who had returned to the region five years after the tsunami. as there were no more large trees for the architects and their team to use, smaller ones were used to maintain consistency across the site.

other challenges came as a result of changes to the site’s landscape, which looked considerably different four years later. as the area had developed into a residential district, the surrounding terrain had been lowered, meaning that the original structure now perches at the top of a small hill adjoining a number of other school buildings. the man-made landscape has been transformed into a sloping playground, where children can explore the area beneath the timber structure.