法国,波尔多,停留庇护所 / Weave工作室

Weave工作室设计了le haut perché与其他11个停留庇护所。其目的是促进连接城市和荒野的城市边缘地区的潜力。Refuges Periurbains项目鼓励通过在城市边缘建立一个停留庇护所,来探索波尔多的边缘地带。每个住所最多可允许9人免费入住。

该庇护所独特的结构是由木材和耐候钢组成,其材料和形式参考了传统的水塔模式。庇护所好似伸出一个细长的脖子在俯视着周围。从拱形平台上人们能够清晰地听到水声,也能欣赏到美丽的林地景观。每个开放的区域都能构成一个特定的场景,人们在这里或站或躺,十分惬意。

项目概况:

项目类型:庇护所/亭

业主:métropole de Bordeaux

管理者:bruit du frigo

木材厂:zébra3

完成时间:2017年6月

摄影:yvan detraz (bruit du frigo)


studio weave‘s le haut perché, is one of eleven other stay-over shelters. the aim, to bridging city and wilderness, peripheral urban sites promotes these site’s potential. the refuges periurbains project encourages the exploration of bordeaux’s fringe sites by creating a network of stay-over shelters on the edge of the city. each shelter can accommodate up to nine people and is free to stay in.

the distinctive structure is constructed from of timber and weathering steel and references the traditional water tower through its materiality and form. the refuge rests atop a slender neck peering over its jalle creating a whimsical and fairytale-like character. the arching platform captures focused sounds and vistas of water and woodland. inside, each opening is composed to frame a particular moment and view; inviting guests to explore sights lying down, standing or sat-up.

project info:

type of project: shelter / pavilion

client: métropole de bordeaux

curator: bruit du frigo

timber fabricator: zébra3

completion date: june 2017

photography: yvan detraz (bruit du frigo)