西班牙,马德里,体育中心 / 阿尔贝托·贝

 baeza的设计创造了一种介于被照亮的体育中心和隐蔽的教学空间之间的鲜明的关系——突出了开放和封闭的对比。体育馆的北方立面主要由半透明玻璃组成,允许自然光自由的进入空间内部,而南方立面则继续使用白色混凝土。整个建筑元素中特定材料的延续形成了一种整体的一致性,在这个设计中,建筑的一面仿佛可以优雅的流向另一面。

该建筑的这种线性的简洁感引起了一种形式上的约束。许多设计决定都直接反应在现有的大学建筑上。在建筑的西南立面上,一层低矮的条形透明玻璃,突出了建筑群和校园主广场之间的行人通道。

立面上干净而受约束的延续到室内的设计上。支撑着体育馆的微膨胀屋顶的钢梁和桁架的格栅被粉刷成白色,将建筑的结构系统无缝的融入到建筑的漂浮感当中。

��Ŀ��Ϣ��

建筑师:阿尔贝托·贝

地点:马德里,pozuelo de alarcón

客户:francisco de vitoria

功能:体育中心和教室

项目:2012

建设时间:2017

建筑面积:9000平方米

结构设计师:andrés rubio morán

机械工程师:urculo ingenieros

质量检测人:francisco melchor gallego

玻璃顾问:jose pablo calvo

项目经理:francisco navarro,maria lamela,francisco armesto

承包商:clasica urbana


baeza’s design creates a stark relationship between the illuminated sports complex and the concealed teaching spaces — accentuating the contrast between the open and the enclosed. the gymnasium’s northern facade is composed mostly of translucent glass, allowing the natural light to enter the space freely, while the southern facade continues the use of white concrete. the continuation of certain materials across all elements of the complex establishes an overall unity throughout the design, as one facet of the structure gracefully flows into another. 

the linear simplicity of the building evokes a sense of formal restraint. many of the design decisions respond to existing campus architecture. a low strip of transparent glass integrated into the southwestern facade highlights the pedestrian link between the complex and the campus’ main square.

the clean, controlled feel of the facade continues into the design of the interior. the grid of steel beams and trusses, supporting the gymnasium’s expansive roof, are painted white to seamlessly integrate the structural systems into the weightlessness of the architecture. 

project info:

architect: alberto campo baeza

location: pozuelo de alarcón, madrid

client: universidad francisco de vitoria

function: sports center and classrooms

project: 2012

built: 2017

building area: 9,000 sqm

structure: andrés rubio morán

mechanical engineer: úrculo ingenieros

quantity surveyor: francisco melchor gallego

glass consultant: josé pablo calvo

project managers: francisco navarro, maría lamela, francisco armesto

contractor: clásica urbana