西班牙,里昂,市政墓/Jordi Badia ,Josep Val

建筑师: Jordi Badia /Josep Val

地点: 西班牙,León

年代: 1999

建造: 2000

合作者: Elena Valls, Tirma Balagué, Albert Cibiach , Marcos Catalán, Juan Carlos Castro, Frans Massana, Lorena Maristany, Rafael Berengena, Francesc Belart, Santi Vinuesa, Bárbara Camarero, Ginés Egea, Josep Martínez, Luis Victori, Sergi Serrat, Lluis Carreras, Jordi Mercadé

结构设计: Eduard Doce, architect

工程助理: Mariano Fernández, José Manuel Pérez

预算: Francesc Belart

服务: Consulting Lluís Duart

客户: SERFUNLE/Ayuntamiento de León

摄影: Eugeni Pons

建筑是一个公墓。

建筑埋于地下,一点也不引人注目,在室外很难发现它,它靠近住宅区,所以,要伪装自己。

它的屋顶是水面。水面反射着天空,像死亡寓言。水中浮现神秘的祈祷,反映光的方向。

在入口处沿着长长的坡道缓缓进入地下,终止于头顶能看见一小片天空的地方,过程类似宗教仪式。

通过了入口,主入口的结构设计着重表达大理石板的重量和厚度。

一系列的庭院引入空间和光。从探望室唯一能看到的外界是天空。

建筑完全由混凝土建造,它唯一适合坟墓的材料。我们选用了Boñar的石头,它成为混凝土的颜色表示,整座城市用这种石头建造。

建筑内的木板选用iroko的木头,把探望室和主入口区分出来。

整个建筑各处有黑色的细节,如袖标一般,象征访客的哀悼和悲痛之情。


Architect: Jordi Badia /Josep Val

Location: León, Spain

Project: 1999

Construction: 2000

Collaborators: Elena Valls, Tirma Balagué, Albert Cibiach , Marcos Catalán, Juan Carlos Castro, Frans Massana, Lorena Maristany, Rafael Berengena, Francesc Belart, Santi Vinuesa, Bárbara Camarero, Ginés Egea, Josep Martínez, Luis Victori, Sergi Serrat, Lluis Carreras, Jordi Mercadé

Structure: Eduard Doce, architect

Engineering Assistance: Mariano Fernández, José Manuel Pérez

Budget Consultant: Francesc Belart

Services: Consulting Lluís Duart

Client: SERFUNLE/Ayuntamiento de León

Photographs: Eugeni Pons

The building is conceived as a tomb of tombs.

A completely buried construction, it eludes its volume and its signification in order to camouflage itself in the interstices of a too-close residential area.

A sheet of water by way of a roof constitutes the single facade, reflecting León’s sky like an allegory of death. All that emerges from the water are mysterious fingers in search of light for prayer.

The entrance, ritualised by a great ramp which slowly descends below the ground, terminates in an image of the sky which opens just far enough to let us in.

Past the threshold, the structural design of the main entrance conveys all the weight of a marble slab and the infinite thickness of its perimeter.

A series of courtyards introduce space and light. From the viewing rooms, the only sight of the exterior is the sky.

The building is constructed entirely of concrete, the only fitting material for a tombs. The choice of colour reminds us of the Boñar stone of which the whole city is built.

Inside, a panel of iroko wood folds back on itself to separate the main entrance from the viewing rooms.

Throughout the building there are inserts of black detailing, like the armband that signifies mourning and the sadness of visitors.