印度,北方邦,Jayaprakash Narayan博物馆 / Archohm

Archohm设计的JPN 博物馆是JPN遗址重要组成部分,并且充当着Jai Prakash Narayan国际中心的门户。JPNIC被设计作为印度市标志性建筑中的贵族,它被认为是对伟大的印度活动家和社会主义政治领袖Jai Prakash Narayan的致敬。它的忠实朋友和伙伴是Dr. Ram Manohar Lohia,这个综合体位于勒克瑙的旁边是十分合适的。

该博物馆象征Jai Prakash Narayan的精神和领导能力,他在1970年中期使人们团结在一起,改变了印度在的政治人口状况。位于印度的Archohm建筑事务所通过它的大胆形式激励人们,提醒人们他们拥有的巨大力量,是能够带来好的改变的力量。这种改变是必须的,它将为下一代传递美好的未来。

博物馆的入口是一个巨大的拱门,宽20米,高9米。在一片空白的三角形立面中,营造出一种不同的气氛。博物馆的正面是用陶土瓦覆盖的。入博物馆,首先进入一个三层高的区域,通往地下室,面积约1350平方米。地下室的通高区,两边都是水体,看起来像是漂浮在水面上的亭子。一楼的美术馆延伸到上层,该区域的体量通过从屋顶天窗的自然光扩散而出的柔和斑点来定义。这座27米高的楔形纪念碑通过“沉思的步伐”连接起来。阶梯式的屋顶形成一个圆形剧场,作为公共广场的延伸。圆形露天剧场的脚步在一个展馆前终止,使人们的视线可以通过顶部8.3米长的观察隧道集中在JPN中心。

除了作为城市雕塑,这座纪念碑是由并列的函数组成的,作为一个惊喜展现在人们眼前。这种互动式的博物馆将以其引人注目的风采和游戏的错觉感吸引人们。Archohm的博物馆渴望成为一个欢乐、沉思和鼓舞人心的地方。


archohm’s JPN museum is a vital component of the JPN monument acting as a gateway to the jai prakash narayan international center. the JPNIC has been designed as a signature building for the city of nawabs in india. it is envisaged as a tribute to the great indian activist and a socialist political leader jai prakash narayan. his loyal friend and comrade in arms was dr. ram manohar lohia and it is appropriate that the complex is situated next to his in lucknow.

the museum symbolizes jai prakash narayan’s spirit and leadership that brought people together, changing the political demography in india during the mid 1970’s. indian based studio archohm has designed to inspire through its bold form and to remind people of the immense power they have; to bring change, for good and to change what must be changed to pass on a glorious future to the next generations.

the entry to the museum is through a huge arch 20 m wide and 9 m high, amidst a blank triangular facade creating altogether a different aura. the facade of the museum is cladding with terracotta tiles. entering the museum, one enters a triple height area leading down to the basement having an area of about 1350 m2. the double height area in the basement with water bodies on both sides seems to look like a pavilion floating on the water. the photo gallery on the first floor extends to an upper level and the volume of this area is defined by the soft splash of diffused natural light from the roof skylights, washing the display of walls. this 27 m high wedge-shaped monument is connected by ‘steps of contemplation’. the stepped roof forms an amphitheater and acts as an extension to the public plaza. the steps of the amphitheater terminate into a pavilion at the peck, allowing a focused view to the JPN center through an 8.3 m long viewing tunnel at the top.

apart from being an urban sculpture, the monument is composed of a juxtaposition of functions, unfolding as surprises. this interactive museum will draw people by its imposing presence and playful sense of illusion. archohm’s museum aspires to become a place of joy, contemplation and inspiration.

_designboom has received this project from our ‘__DIY submissions__‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers __here._

_edited by: apostolos costarangos | designboom_