越南,胡志明市,别墅空间空隙的改造 / Kientruc O

越南的建筑公司Kientruc O受委托利用空间空隙,将一个越南传统住宅改造为一个现代建筑。主创筑师Đàm Vũ提到,翻修过程中面临的主要挑战是在新建房子中保留哪些原有的元素。这座房屋已经有七十年的历史,是位于城市中心最繁忙的街道上的移民时代留下来的别墅之一。

原先的房子是砖砌的,之后的二十年,另外独立的钢铁结构在房子后面被建起。面临着城市永不停歇的纷扰,Kientruc O设计的建筑与其所在的城市环境背道相驰:它通过空间的缩减闭锁化本身,制造出空隙来装入它喧闹的背景,建筑仅仅保留了自身的独白与安静。被挖出的空隙都是椭圆形的,从房子水平的侧面延伸到后面的钢铁结构,在屋顶上也继续延伸,来产生向后倾斜的样式。空间中抽象的空隙便被具象化。

项目概况:

建筑师:KIENTRUC O

主创建筑师:Đàm Vũ

设计团队:An-Ni Lê, Dân Hồ, Tài Nguyễn, Duy Tăng, Nhung Hồ

项目年份:2017

建筑面积:775.0 平方米

摄影师:Hiroyuki Oki


vietnamese-based architecture firm kientruc o were commissioned to remodel a traditional vietnamese house into a contemporary structure using spatial voids. the main challenge that arose throughout the renovation process, according to head architect đàm vũ, was deciding which pre-existing elements would remain as part of the newly remodeled house. the residence is a seventy years old colonial villa that sits on one of the busiest road in the heart of the city.

the original house is a brick building that later expanded with an additional separate steel structure at the rear-end of the house twenty years ago. confronted with the constant chaos of the city, the kientruc o-designed house juxtaposes against its urban context by introverting itself through spatial subtraction, creating a void that denotes its noisy context. elliptical in geometry, the void carves along the horizontal side of the house toward the steel structure to the back, continuing upward to the roof forming the receding pattern of the floors above and the spatial abstraction of the void’s geometry is materialized. 

project info:

architects: kientruc o

principal architect: đàm vũ

design team: an-ni lê, dân hồ, tài nguyễn, duy tăng, nhung hồ

project year: 2017

floor area: 775 sqm

photography: hiroyuki oki

_designboom has received this project from our ‘__DIY submissions__‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers __here._

_edited by: lynn chaya | designboom_