中国,苏州,大湖公园景观设计 / LANDAU朗道国际设计

初次勘查中国苏州大湖公园现场的时候,平静的湖水环绕着场地,连绵的山峦,雾气延绵,一切都是那么的融合。景观是一个放置情感的场所,地域性是设计的根本。此时想到了苏州的园林、想到了贝聿铭的苏州博物馆,这是最好的诠释,将小小的场地通过造园的手法,通过漏、借、隐的设计手法将外景借与内,将空间隐藏,露出自然的风貌。在考虑尺度、颜色、材料如何与环境协调,设计师“深耕”了许久。

昆曲中《镜花水月红楼梦》给了朗道国际设计的灵感,如何将场地内与周围的环境完全的融合在一起,水可以倒影着太湖湛蓝的天空,玻璃可以映射着太湖的山山水水,粉墙可以映印着光与影。

有人说,好的景观是从地上生长出来的,融合在自然之中。在苏州大湖公园的设计中,许多故事连同景观一起慢慢酿制出来。在建造的广场中,空间慢慢被打造出来。这个场地有一种特别的氛围,很多人去后都有共同的感觉,一到那里,无论是大人还是小孩,整个人都安静下来。朗道国际设计的公园大湖的安静与喧嚣的城市成了鲜明的对比,这也是太湖带给人的感受,远离喧嚣的城市,进入一个宁静的自然之中,这也是一种场所精神。

公园大湖以一种内敛而安静的姿态落成。设计师运用粉墙、传统园林之门的语境,运用景观与回廊的融合表达当下的意识形态。连续的白色回廊构成了最初的空间形态,有着传统苏州园林的秩序美感。立面的墙体通过艺术创作产生触感上的肌理感,又通过有序的分割将光与影带入到空间中,赋予空间丰富的层次和变化,形成一种素雅与灵动的乐章。

走廊空间的纵向尺度将空间的线性感完美的体现。半透的U玻界定着空间,透漏着光与空间,同时作为载体描绘着线性构成的光的语言。运用水墨晕染般的地面石材有着山形水势的纹理,与立面的素色墙面相互融合。在边界运用轻盈的立面格栅,产生空间的延续,格栅的阴影衍生到远端,产生空间的延续感。

镜面的水景纵向延续到尽端与汉白玉的高山流水链接在一起,犹如池中之水天上来。墨韵于内,留白于外。极干净的墙面对应着月门休息区,樱花林下的休息区组合着轻盈的外摆,在空间中达到一种平衡,在林下窥视着光与影的协奏曲。

从入口进入,整体的立面以留白的界面完整的延续,在层层的白、黑与朦胧的暮色中模糊了回廊与自然地界限。空间隐约捕捉东方的影子,又仿若山水画,将留白带入到现代性的重塑中。光影的序列与留白的空间融合于自然之中,似乎重新演绎着传统园林。

朗道希望延续现代化的地域文化肌理,体现渗透公园式的、与自然亲密接触的生活方式。创造一个以生态、人文、品质的项目形象。设计师认为景观最接近自然的产物,它是个温和的载体,协调均衡着人类活动和自然的空间法则,而景观的设计的布局、颜色和语言,都该是从地块的本身出发,统筹一切环境因素,共同生长,才能诠释合理的居住语言。


when the initial survey site for landau’s ‘suzhou great lakes park’ in china began, the plot was surrounded by the calm lake, rolling hills and fog stretching across — every aspect of nature in sync. landscape is somewhere to place emotions, where regional design is the fundamental. im pei’s suzhou museum, which is the best interpretation of the small venues through the garden approach, through the hidden design techniques to borrow the background, the hidden space, leakage of natural style. in consideration of the scale, color, material and how to coordinate with the environment, the designer is ‘deep plowing’ for a long time.

in the kunqu opera, ‘mirror flower moonlight dream’ gave landau international design the inspiration of how to combine the project with the surrounding environment. water can reflect the blue sky, the glass can be mapped to the mountains and rivers and the pink walls can be printed with light and shadow.

some people say that good scenery is grown from the ground — the integration with nature. in the design of landau’s ‘suzhou great lakes park’, many stories are slowly brewed out together with the landscape. in the construction of the square, the space was slowly built out. this site has a special atmosphere, a lot of people have a common feeling after visiting, whether adults or children, they all seem to quiet down. the quietness of landau’s project and the hustle of the urban city has become a sharp contrast. in taihu lake, when the sky and the landscape of the lake mirror into the water and the wind with the tree’s branches sways the sound of the water and light cast off the proximity to nature’s spirit in the project.

the park is filled with a restrained and quiet posture. landau has used the pink wall, the door of the traditional garden of the context, the use of landscape and corridor to create the expression of the current ideology. the continuous white corridors constitute the original form of space, with the traditional suzhou garden order beauty. facade of the wall through the artistic creation of the sensory sense of texture, but also through the orderly division of light and shadow into the space, giving the space a rich level and change, the formation of an elegant and smart movement.

the vertical scale of the corridor space will be a perfect sense of linear expression. the semi-permeable U-glass defines the space, permeating the light and the space, and portraying the language of the linear light as a carrier.  the use of water stains like the ground stone with a mountain-shaped water potential texture, and the facade of the plain wall of mutual integration. in the border using a light facade grille, resulting in the continuation of space, the grid of the shadow derived to the far end, resulting in a sense of continuity of space.

the landscape reflects off the water, extending to the end of the white marble with the mountains and rivers linked together, like the water in the pool to heaven. ink rhyme in the blank, white outside. very clean wall corresponds to the door rest area, cherry forest under the rest area combined with light outside the pendulum, in the space to achieve a balance in the forest peep under the light and shadow concerto.

entrance from the entrance, the overall facade to the white interface of the continuation of the continuation of layers of white, black and hazy twilight in the blur of the corridor and natural boundaries. space vaguely capture the shadow of the east, but also like landscape painting, will be brought into the remodeling of modernity. light and shadow of the sequence and white space integration and nature, it seems to re-interpretation of the traditional garden.

landau hopes to continue the modernization of the regional culture texture, reflecting the infiltration of park-style, close contact with the natural way of life. to create an ecological, humanistic, quality of the project image, the designers think that the landscape is closest to the product of nature, it is a gentle carrier, coordination and balance of human activities and natural space law, and landscape design layout, color and language, should be from the plot itself, the overall environment factors, common growth, in order to interpret a reasonable living language.

_designboom has received this project from our ‘__DIY submissions__‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers __here._

_edited by: apostolos costarangos | designboom_