越南,安江省,Chau Doc住宅 / NISHIZAWAARCHITECTS

NISHIZAWAARCHITECTS完成了位于越南南部的安江省的一个合租住宅,并按照当地的建筑法规规定,使用金属波纹板的构造。ChauDoc坐落于柬埔寨边界的一个小的农村城镇。该区域有数以千计的房屋漂浮在河上,桩基和私人小桥梁的存在有利于房屋的扩建。

该场地另一个重要的特点是周围向地平线延伸的稻田。因此,NISHIZAWAARCHITECTS试图通过融入阳光、绿色植物和自然通风来灌输强烈的自然感。为了项目的进一步进展,建筑师们研究了社区的生活方式以及必须应付的严酷的自然环境。(该场地在一年中多个月份都被淹没在水中,直到最近才新建成了混凝土河岸堤坝是这种情况得以缓解。)

让设计小组感到啼笑皆非的是,自从混凝土墙的使用有效控制了洪水以后,并不一定能改善居民的生活质量。例如,设计小组指出,几乎所有居民现在都没有使用他们的底层。作为回应,设计师希望尽可能遵循当地建造传统,并采用当地建造材料和建造原则。

重要的是,一个新的蝶形屋顶使建筑内部与周围环境相通,而旋转波纹金属板允许居民调整进入建筑的日光和自然风量。同时,用可移动的隔墙代替内部实墙来打造可以以不同方式使用的空间。共享的公共空间位于第面层,使得楼上可以有更多的私人空间。

项目概况:

名称:Chau Doc住宅

建筑师:NISHIZAWAARCHITECTS

完成时间:2017年

建筑面积:340平方米/ 3660平方英尺

地点:越南,安江省,chau doc

建筑师负责: shunri nishizawa, nguyen do hong quan, luong thanh tung

承包商:当地木匠

摄影:hiroyuki oki, NISHIZAWAARCHITECTS


NISHIZAWAARCHITECTS has completed a shared house in vietnam’s southern an giang province, which — in accordance with local building regulations — has been constructed using sheets of corrugated metal. the site is located in châu đốc, a small rural town that runs along the cambodian border. the region is populated with hundreds of floating dwellings on the river as well as houses that have been extended with the help of pilotis and small private bridges.

another important aspect of the site is the surrounding rice fields that stretch towards the horizon. consequently, NISHIZAWAARCHITECTS sought to instill a strong sense of nature through the incorporation of sunlight, greenery, and natural ventilation. in order to develop the project further, the architects studied the way the community lives and the harsh natural environment that it has to cope with. (until concrete embankments were built relatively recently, the site would remain under water for many months of the year).

ironically, although the new concrete walls now prevent flooding, the design team discovered that this had not necessarily improved residents’ quality of life. for example, the team noted that almost all inhabitants now had no use for their ground floor. in response, the architects sought to adopt and apply regional customs while using local materials and construction methods.

importantly, a new butterfly-roof opens the interior of the house to the surrounding environment, while rotating corrugated metal panels allow residents to adjust the amount of light and ventilation that enters the home. meanwhile, in place of solid walls, movable partitions create one large space that can be occupied in a variety of different ways. a shared communal level is positioned at ground level, with more private spaces are found on the upper floors.

project info:

name: house in chau doc

architects: NISHIZAWAARCHITECTS

completion year: 2017

floor area: 340 sqm / 3,660 sqf

location: chau doc, an giang province, vietnam

architects in charge: shunri nishizawa, nguyen do hong quan, luong thanh tung

contractor: local carpenters

photography: hiroyuki oki, NISHIZAWAARCHITECTS