越南,胡志明市,堆叠式种植者之家 / VTN建筑师

由于快速城市化,许多越南城市正在失去大片热带绿地。低密度景观转变为人口稠密的大都市,不仅增加了洪水风险,而且极大地造成了空气污染和自然环境错位。在这个变化最受影响的城市之一的霍奇市,VTN建筑师正在开发“树木之家”,这是一系列住宅项目,将绿色空间作为其设计的一部分。

对于其最新的项目,VTN(由vo trong nghia领导的建筑事务所)设计了“堆叠式种植者之家”,这是一种旨在与自然与居民建立强大关系的物业。这个情节构成了“整齐规划的城市地区”的一部分,以绿色空间为代价实现了最大的居住空间。被认为是一个在密集的社区的“小公园”,VTN的回应是设计一个房子,功能包含在一系列堆叠的卷中。

“每个私人功能被包装成一个看似随机堆放的混凝土盒子”,设计团队解释到,“箱子之间的水平混凝土板是树木生长的梯田。这些半户外空间作为人们聚集的客厅和餐厅。”“与VTN以前的住宅项目一样,该设计采用了当地和天然材料,水磨石墙设计的突出特点。

项目信息:

名称:堆放式种植者房屋

状态:2017完成

位置:ho chi minh,越南

场地面积:233.6平方米

建筑面积:260.8平方米

设计公司:VTN建筑师(vo trong nghia architects)

主要建筑师:vo trong nghia

项目建筑师:iwamoto masaaki,nguyen quynh han,kuniko onishi

摄影:hiroyuki oki

承包商:风水屋JSC


as a result of rapid urbanization, many vietnamese cities are losing large swathes of their tropical green spaces. this transformation of low-density landscapes into densely populated metropolises not only increases flood risk, but also significantly contributes to air pollution and a dislocation from the natural environment. in ho chi minh city — one of the urban areas most effected by this change — VTN architects is developing ‘house for trees’, a series of residential projects that incorporate green spaces as part of their design.

for its latest project, VTN — the architecture firm led by vo trong nghia — has designed ‘stacked planters house’, a property that seeks to establish a strong relationship between nature and its inhabitants. the plot forms part of a ‘neatly planned urban area’, where maximum living spaces were achieved by at the expense of green space. conceived as a a ‘small park in a dense neighborhood’, VTN’s response was to design a house where functions are contained within a series of stacked volumes.

_‘each private function is packed into a concrete box that is seemingly stacked randomly,’_ explains the design team. _‘the horizontal concrete slabs, between boxes, are the terraces where trees grow. these semi-outdoor spaces serve as living and dining rooms where people gather.’_ as with VTN’s previous residential projects, the design utilizes local and natural materials with a terrazzo wall a striking feature of the design.

project info:

name: stacked planters house

status: completed 2017

location: ho chi minh, vietnam

site area: 233.6 sqm

GFA: 260.8 sqm

design firm: VTN architects (vo trong nghia architects)

principal architect: vo trong nghia

project architects: masaaki iwamoto, nguyen quynh han, kuniko onishi

photography: hiroyuki oki

contractor: wind and water house JSC