中国,杭州,dave+bella 办公总部 / LYCS Architecture

LYCS建筑公司位于杭州的一家儿童服装公司的新总部,是该服饰品牌完成转型升级后,为满足新增功能需求而创造出多种功能的办公空间。该项目面临的挑战是,要打造出一个开放的空间序列,可以集聚综合性办公与配套辅助空间的多功能办公总部。这也是现阶段国内城市更新、空间再生的一个典型案例——旧厂房自用办公空间的改造设计。

之前的建筑是2003年竣工的,50m乘50m的刺绣制造仓库。传统的工厂布局特点是较长的空间深度和刚性柱网结构,这使得室内光线昏暗,通风不良,影响其多功能性。该设计提出了对现有空间秩序的彻底重新配置,最大限度地利用了传统遗留结构柱网的潜在效用。随着连接组织的引入,LYCS的目标是将布局线性化,构建一个有充足光线和新鲜空气的多功能工作空间。

为解决采光不足的问题,在空间中心区域置入了三个大跨度结构的采光中庭,使其成为无柱式天井。LYCS还采用玻璃幕墙,将更多的光引入室内,这有助于使勒克斯水平达到一个舒适的标准。三个中庭和玻璃幕墙的采用不仅从内部照亮建筑,而且还建立了实用的空间秩序。

当人们按照设计的循环流线走动时,层层玻璃幕墙所代表的高度差异循环出现,创造了一个近人尺度的层叠空间序列。这个空间序列的进一步实现,是靠一个贯穿了整个厂房每一层空间的坡道、连廊与楼梯的体系来完成的。

该系统通过一系列不同空间质量的空间/程序矩阵进行切割,不仅服务于交通网络,也作为建筑长廊的装置,调整既定空间矩阵的层次结构。它还激活了内部空间,激发了使用者的创造力和对空间探索的欲望。通高的窗为周边提供充足的自然采光。倾斜和突出的凸窗减轻建筑物整体体量感,改善了整个立面的视觉效果。


LYCS architecture’s new headquarters for a children’s clothing company in hangzhou is a multi-purpose office building converted from a warehouse to accommodate the expanding business. the main challenge was to curate an open spatial sequence suitable for mixed programs including general office space and a wide range of auxiliary functions. this project makes a good case in the context of contemporary chinese urbanization in which the adaptive reuse of outdated warehouses is widely practiced as an urban renewal method.

the previously existing building was a 50m by 50m embroidery-manufacturing warehouse, completed in 2003. characterized by the long spatial depth and rigid column grid, the conventional factory layout makes the interior under-lit and poorly ventilated, which hurts the versatility of the interior. the design proposes a total reconfiguration of the existing spatial order, maximizing the potential utility of the rigorous legacy structural grid. with the introduction of connecting tissues, LYCS aims to vitalize the linearity of the layout, achieving a versatile work space with plenty of light and air. 

to address the lack of natural light, three atriums are introduced to the center of the building mass. the atriums fit into long-span structural bays, making them column-free light courtyards. LYCS also used full-height glass curtains to bring more light to the desks, which is instrumental in bringing the lux level to a comfortable standard. the introduction of three atriums and interior glass curtains not only light up the building from the inside, but also establish a practical spatial order.

when following the designed circulatory path across the building, one constantly experiences alternating height differences signified by layers of glass curtains, which is very much relatable to human scale. such spatial order is further accentuated by a comprehensive circulatory system of ramps, catwalks, and stairs that connect different programs across all levels. 

the system cuts through a matrix of spaces/programs of diverse spatial qualities, serving not only as the traffic network but also as the apparatus of an architectural promenade, moderating the hierarchy of the established spatial matrix. it also activates the interior, generally encouraging creativity and exploration. full-height windows provide sufficient natural lighting along the perimeter. the angled and protruding window bays lighten the monolithic building mass, adding visual intrigue to the façade.

_designboom has received this project from our ‘__DIY submissions__‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers __here._

_edited by: lindsay duddy | designboom_