葡萄牙,路斯,Elíptica别墅 / 马里奥·马丁斯工作室

马里奥·马丁斯工作室位于葡萄牙路斯的Elíptica别墅,场地地形自然倾斜。该方案激发了沿海地区的流动性和轻盈感,同时拥抱了自然的、曲线的景观。

内外部空间通过强烈的白色得到统一,这是该地区许多房子共有的特点,它们沿着海岸线延伸。马里奥·马丁斯工作室试图将其与东面相邻的房子建立联系,这与“平衡”概念相关,是该设计的基础。这种平衡感贯穿于整个建筑,椭圆形基底与漂浮在室外天井区域之上的洞口形成极大的反差,创造了积极空间和消极空间、密度与通风、明与暗之间的动态关系。

“正是在这样的氛围中,使房子给人一种没有起点也没有终点的体验,”建筑师描述说。“其有机设计的流动性和轻盈性反映了自然形态,从而确定了这一自然环境中的房屋建筑,这就是建筑完成后所期待的效果。”

项目概况:

位置:葡萄牙,拉各斯,路斯

日期:2013—2016

建筑师:马里奥·马丁斯

合作者:sónia fialho, rui duarte, nuno colaço, sara silva, rui santos

НЈдьеп: ilha & ilha, lda

项目开发:algarve property concept


mário martins atelier has designed ‘casa elíptica,’ located on a naturally sloping terrain in luz, portugal. the scheme, photographed here by fernando guerra, evokes the fluidity and lightness of the coastal area while embracing the natural, curvilinear shapes of the landscape. 

the unified interior and exterior spaces are both an intense white, a characteristic of many homes that extend along the seaside slope. mário martins atelier has sought to create a connection with the existing, neighboring house to the east, relating back to the concept of ‘balance’ which lies at the foundation of the design. this sense of equilibrium can be found throughout the structure. the density of the elliptical base contrasts greatly against the oculus that floats above the outdoor patio area — creating a dynamic relationship between both positive and negative spaces, density and airiness, and light and shade.

‘_it is in this ambience that the house should be experienced, without being aware of where the house begins and ends,’_ describes the architect._ ‘the fluidity and lightness of its organic design reflects natural shapes, thus defining the house architecturally in its natural setting. and that is the intention for when the building work is completed.’_

project info:

location: luz – lagos – portugal

date: 2013 / 2016

architecture: mário martins

collaboration: sónia fialho, rui duarte, nuno colaço, sara silva, rui santos

builder: ilha & ilha, lda

developer:_ _algarve property concept