挪威,Under 水下餐厅 / snøhetta工作室

snøhetta工作室已经完成了一些世界上最著名的公共文化建设项目,此次项目又在其广泛的项目中添加了新的里程碑。该事务所在挪威海岸线最南端的båly村,设计了第一个水下餐厅。该餐厅与自然力量密切接触,它还将成为海洋生物研究中心。同时,餐厅是对挪威海岸和林德斯内斯的致敬,也是对海洋的野生动物和挪威南端的岩石海岸线的致敬。

餐厅采用半下沉的形式,建筑的整体形态破水而出,倚靠在崎岖的海岸线。它不仅仅是一个水族馆,snøhetta工作室将该建筑设计成海洋环境的一部分,直接在海床五米以下的水面延伸。餐厅设置了厚度达到1米左右的混凝土墙面,可以承受来自恶劣海况的压力和冲击。

根据其地理环境和水生邻居,对地下水位进行了灵活的设计。光滑,流线型的建筑被封装在一个粗糙混凝土外壳里,吸引贻贝类海底生物附着在其表面。随着时间的推移和海面下软体动物的聚居,沉没在海面之下的餐厅也会成为类似人造蚌礁的存在,更好地净化海洋环境。餐厅内部的静音照明装置安装在海床上,有助于11 x 4米全景亚克力窗外,沙丘上野生动物的繁荣。

踏入餐厅的食客将会经历三个层次,首先,客人们从步道被海水吞没的入口处开始进入衣帽区,之后便迎来一个香槟酒吧,也标志着海岸线与海洋之间的过渡部分。通过一个狭窄的垂直橡木框强调一种物理变化,将游客自然地引入餐厅空间。客人们还可以从餐厅俯瞰到海底,在这里,两张长餐桌和几张小桌子放在大的全景窗前。

餐厅的色调布局也充满故事性,香槟酒吧的特色灵感来自海岸带的色彩,设计师用柔和色调展示海边如贝壳、岩石和沙子等沉淀物的特征。在河床、海藻和汹涌的大海的包围中,餐厅部分则用“深蓝色”和“绿色”来展示海洋魅力。餐厅的内饰也都取自橡木等天然材料作为装饰,温暖的橡木与粗糙的混凝土外壳形成鲜明对比。先进的热泵技术,利用海底全年稳定的温度功能来加热和冷却建筑。


having designed some of the world’s most notable public and cultural projects, snøhetta adds yet another landmark to its extensive repertoire. at the southernmost point of the norwegian coastline by the village of båly, the architecture firm has designed europe’s very first underwater restaurant. with its immediate proximity with the forces of nature, the restaurant, which will also function as a research center for marine life, is a tribute to the norwegian coast and to lindesnes – to the wild fauna of the sea and to the rocky coastline of norway’s southern tip.

half-sunken into the sea, the building’s monolithic form breaks the water surface to lie against the craggy shoreline. more than an aquarium, snøhetta‘s structure will become a part of its marine environment, coming to rest directly on the sea bed five meters below the water’s surface. with meter-thick concrete walls, the structure is built to withstand pressure and shock from the rugged sea conditions.

the level below ground has been designed with sensitive consideration for its geographic context and aquatic neighbors. the sleek, streamlined form of the building is encapsulated in a concrete shell with a coarse surface that invites mussels to cling on. over time, as the mollusk community densifies, the submerged monolith will become an artificial mussel reef that functions dually to rinse the sea and naturally attract more marine life to its purified waters. muted lighting from the inside of the restaurant and installed on the seabed will help stage the wildlife flourishing on the sandbank outside the 11 x 4-meter panoramic acrylic window.

as visitors begin their journey through the restaurant they descend through three levels. from the entrance, where the tidepool is swallowed by the sea, guests enter the wardrobe area. visitors are then ushered down one level to the champagne bar, which marks the transition between the shoreline and the ocean. this physical transformation is emphasized by a narrow acrylic window cutting vertically down through the restaurant levels. from the bar, guests can also look down at the seabed level of the restaurant, where two long dining tables and several smaller tables are placed in front of the large panoramic window.

the restaurant’s color palette follows the logic of the different stories of the construction. while the champagne bar is characterized by colors inspired by the coastal zone, with its subdued colors evoking the sediment of shells, rocks and sand, the dining room is submerged in darker blue and green colors inspired by the seabed, seaweed and rough sea. the warm oak of the restaurant interior contrasts with the rough concrete shell, creating an intimate atmosphere. advanced heating pump technology that utilizes the stable seabed temperature functions to heat and cool the building year-round.