德国,慕尼黑,“慕尼黑 WERK12”破土动工 / MVRDV

MVRDV已经开始建造WERK12——一个全新的创意、运动、办公和娱乐中心,该项目位于德国慕尼黑城市火车东站站附近,这个9600平方米的项目以其鲜明的立面特征为特点,外立面分布着5米高的不同字母,这些都是从当地历史悠久的街头涂鸦文化中汲取到的灵感。该项目将形成一个40公顷的规划,预计将创造大约1,200个新住宅单位以及7,000个新岗位;建筑内部将提供loft式的办公空间、餐厅、露天泳池、运动设施及娱乐设施。

受OTEC委托,通过在立面上涂鸦‘AAHHH’, ‘OH’, ‘WOW’这些粗体拼音定义其特征 。由当地艺术家Engelmann/Engl设计,展现着建筑充满情感的人性化特质。夜幕降临时,这些字母将会用不同的颜色来照明,而透明的立面则使整座建筑的内部功能和活动在夜色中清晰可见。

MVRDV联合创始人Jacob van Rijs说道:“WERK12是完全独特的,在慕尼黑是全新的,它距历史中心只有十分钟的距离,却与其形成强烈的对比。作为一个强调用户体验和灵活性的建筑,它的空间可依据未来的使用需求而随时调整,其大胆且极富表现力的外立面文字从远处看也十分醒目……这座透明建筑势必会成为未来Werksviertel中心广场的焦点。”

MVRDV与合作建筑师N-V-O力求创造一个适合不同用户的新建筑,保持明亮和通风的工业空间。通过环绕整个建筑的主要循环路线,建筑内部的空间被释放出来,形成了一系列灵活的空间。楼梯与环绕着每层楼的宽阔露台相连楼,可以用作遮阳、户外活动和临时的社交活动。五层楼每层的高度均高于5米,游泳池位于第三层。该项目于2017年11月初破土动工,预计将于2019年2月完成。

项目概况:

MVRDV设计师:winy mass, jacob van rijs and nathalie de vries

设计团队:jacob van rijs, fokke moerel, markus nagler, roy sieljes and jonathan Schuster

可视化:antonio luca coco, pavlos ventouris and kirill emelianov

合作伙伴

合作建筑师:慕尼黑N-V-O nuyken von oefele architekten BDA

艺术品负责人:christian engelmann and beate engl

图片:MVRDV

结构工程:wolf +

环保部:teuber + viel


MVRDV has begun construction on ‘WERK12’, a mixed-use office, culture, and entertainment complex in munich. sited in close proximity to the german city’s east railway station, the 9,600-square-meter development is characterized by an expressive façade, which features 5-meter-high letters that serve as a nod to the area’s graffiti culture. the project will form part of a 40-hectare masterplan that aims to create around 1,200 new homes and up to 7,000 new jobs. WERK12 will contain loft-style offices, restaurants, a swimming pool, and sports and entertainment facilities.

commissioned by OTEC, WERK12’s defining feature is the bold lettering that spells out words such as ‘AAHHH’, ‘OH’, and ‘WOW’ on its façade. designed by local artists engelmann and engl, the exclamations intend to display the emotional qualities of the building. at night, the phrases will be illuminated in different colors while the transparent elevations offering views of the structure’s inner workings.

_‘WERK12 is totally unique and entirely new for munich and is a strong contrast to the historic center just ten minutes away,’_ explains jacob van rijs, MVRDV co-founder. _‘it is a flexible and completely user adaptable building with spaces that can transform over time with bold and expressive texts on the façade are visible from a distance… this transparent building becomes a new focal point on the new plaza that will form the heart of the werksviertel.’_

MVRDV and co-architect N-V-O sought to create a new building suited to different users, which maintained the well-lit and airy industrial spaces. by wrapping the main circulation route around the entire building, floor area is freed up internally for a range of flexible spaces. the staircase is linked to wide terraces that surround each floor allowing for shading, outdoor activities, and circulation. all five floors have a ceiling height of more than five meters, with the swimming pool located on the third storey. construction began in early november 2017 with a completion date set for february 2019.

project info:

design MVRDV: winy mass, jacob van rijs and nathalie de vries

design team: jacob van rijs, fokke moerel, markus nagler, roy sieljes and jonathan schuster

visualization: antonio luca coco, pavlos ventouris and kirill emelianov

partners

co-architects: N-V-O nuyken von oefele architekten BDA, munich

artwork commission: christian engelmann and beate engl

images: MVRDV

structural engineering: wolf +

MEP: teuber + viel