中国,郑州,2017中国国际园博园乌鲁木齐园 / Lab D+H

在今年的中国国际园林博览会,设计公司design + hope (D+H)在郑州推出了乌鲁木齐园。随着当今中国园林大量涌现,代表个别城市的当地花园往往被定型为微型或当地风景的传统园林。D + H的策略旨在恢复园艺博览会的核心价值。设计师通过实施空间制作和种植设计等基本景观方法来实现这一目标。

另外,D + H以当代的方式成功地表达了族群认同。他们以新疆传统弦乐器“热瓦普”为启发,设计了以音乐为主线的参观动线。该动线以一条蜿蜒的琴弦园路为引导,依照维吾尔木卡姆乐章气氛组织游览和空间序列。琴弦园路带来的抬升与下沉、围合与开敞等体验,为园艺展示提供了空间素材,也为参观中的游人带来了丰富的空间感受。“琴弦”园路的高潮是一个带有多孔砖图案的圆形展馆,代表了核心元素——“热瓦普”的发声装置。

该圆形展馆是一座半开放式的现代景观建筑。建筑空间和每个细节元素的组合,都在体现传统新疆建筑特色的同时,也使得建筑更充满现代感。整个建筑的空间行进体验是一种户外景观拓展的表达,采用一条旋转坡道,将室外的“琴弦”园路延伸带入室内,绕梁而上,模糊了室内外分界;现代化的走廊和隐藏的支柱结构为这个砖式建筑提供更多出挑和开放的可能性。

人们在坡道上的各个角度都可以观看到建筑供人聚集和互动的中心舞台空间。此外,建筑的屋顶及立面,采用了新疆民居“阿以旺”和凉房的镂空砖形式。传统原型和质朴材料的选择,让人们感受到了不停变换的建筑光影。

项目概况:

项目名称:2017中国国际园博园乌鲁木齐园

设计工作室:Lab D+H

业主:新疆乌鲁木齐园林局

负责建筑师:钟惠城、徐捷

设计团队:钟惠城、徐捷、宋妃敏、李中伟、林丙兴、蓝皓、昝勤

地点:中国,郑州

竣工年份:2017年

总建筑面积:6000平方米

照片来源:唐曦


at this year’s china international horticultural exposition, design firm design + hope (D+H) unveiled its urumqi garden project in zhengzhou. with the sudden surge of garden expos in china nowadays, local gardens that represent individual cities tend to be stereotyped into miniature and/or traditional gardens of local landscapes. D + H’s strategy aimed to bring back the core value of horticultural expo. the designers achieved this by implementing fundamental landscape approaches such as space making and planting design.

additionally, D+H successfully expresses the ethnic identity in a contemporary manner. they designed a music-themed tour route which was inspired by the traditional urumqi stringed instrument– rawap. the route is made up of a meandering ‘string’ path, creating a rich spatial experience of rising and descending drama clubbed with both open and closed spaces. the entire route was based on the urumqi maqam rhythm. the climax of the ‘string’ path was a circular pavilion with a perforated brick pattern skin, that representing the core element — the sound of a rawap.

the garden pavilion is a semi-open and contemporary landscape building. the combination of the architectural space and each detail element reflects both the modern and traditional architectural features of urumqi. the entire circulation experience of the pavilion is an expression of the outdoor landscape expansion. for example, the rotating ramp brings the outdoor ‘string’ garden into the interior area which blurs the boundary between inside and outside space. the modern corridor and the hidden pillar structures give more possibilities to the overhangs and opening of this brick pavilion.

following the ramp, visitors will be able to see the central stage from different angles, where people usually gather and interact. furthermore, the roof and façade of the building are inspired from the urumqi residential type called ‘ayiwang’ and the brick form. those traditional archetypes and the choice of simple materials make visitors feel the ever-changing architectural light and shadow.

project info:

project name: the urumqi garden –2017 china international horticultural expo

design studio: lab d+h

client: urumqi garden bureau, china

architect in charge: huicheng zhong, jie xu

design team: huicheng zhong, xu jie, feimin song, zhongwei li, bingxing lin, hao lan, qinzan

project location: zhengzhou, china

completion year: 2017

gross built area: 6000 m²

photo credits: xi tang