智利,有庭院的教学楼/Baixas del Rio

这第四个有庭院的建筑对城市开放,创造了一个城市小广场空间。

建筑师: Baixas y Del Río Arquitectos Asociados - Enrique del Río Ojeda y Juan Ignacio Baixas Figueras

地点: 智利,圣地亚哥

合作者: Pablo Bascur, Felipe Dell Orto, Nicolás Del Río, Vivian Klein y Manuel Sánchez

客户: 智利 Pontificia 大学 Católica

数字建模: Felipe Ramírez

承办商: Mena y Ovalle

结构设计: Sergio Contreras

技术监理: DECON UC

灯光: Paulina Sir

基地面积: 5,000 平方米

建筑面积: 25,000 平方米

年代: 2007-2008

摄影: Juan Ignacio Baixas

大楼是天主教大学建筑群第一阶段的一个建筑,该建筑被称为“阿拉米达庭院”,位于圣地亚哥市中心Alameda大道的中心区校园里面。Alameda大道是城市的东西向主干道。该建筑群被设计成为“第四个庭院”,与哪里传统的三个有庭院的建筑相呼应。

这第四个有庭院的建筑对城市开放,创造了一个城市小广场空间。

建筑的第四层与老建筑的首层平面同一标高。由于圣地亚哥的自然坡度,此层比Lira街高4米。(Lira街南北向连接新老建筑) ,街道上有人行天桥连接四个院子,建筑水平标高之间的差异由充足数量的楼梯来解决,这样的建筑处理表达了大学对城市的开放态度。

因此,建筑创造了一个重要的公共空间,它与旧建筑的回廊相连。成为西面老建筑的大学文化中心——的一个新的入口。

地下有5层停车场,可停放600辆。

围绕城市庭院,3座建筑用来建立其南部和西部地区的边界。位于西面的12层高的建筑将是建筑群中最先被建造的。

建筑的下面9层用于大学的硕士课程,包括工商管理硕士。

通过建筑设计,班级和之间可以在一系列的充满生机大厅之中产生丰富的社会交往。

椭圆形的中央楼梯疏导人流并保持通透的视觉效果。

The main walls and other structural elements of the building are made of pigmented reinforced concrete, colored to match the old buildings. The exterior forms are mainly planes in diverse angles; the inside is furniture-like, with curved wooden surfaces, adequate to a dense and fluid use.

 

建筑主要墙壁和结构元素的是钢筋混凝土的原色,该颜色可配合旧楼。建筑的外观形式呈现不同的角;而建筑的内部的风格由带有弧线表面的家具主导,它们可以适应多人使用。

俯瞰庭院的建筑东立面被设计成绿色的正面,植物被种植在每一层,并有绳索支持攀缘植物。这样可以在夏季遮挡阳光,保护建筑内部,并为庭院生成一个绿色的边界。

地下停车场的混凝土柱向上延伸,形成庭院中的柱廊,柱子是倒金字塔的,顶部放置土壤,种利马树,树木会在很短的时间长大,在夏天用影子覆盖整个院子。

原文:http://www.archdaily.com/21960/patio-alameda-building-baixas-del-rio-arquitectos/

Architect: Baixas y Del Río Arquitectos Asociados - Enrique del Río Ojeda y Juan Ignacio Baixas Figueras

Location: Santiago, Chile

Collaborators: Pablo Bascur, Felipe Dell Orto, Nicolás Del Río, Vivian Klein y Manuel Sánchez

Client: Pontificia Universidad Católica de Chile

Digital Model: Felipe Ramírez

Contractor: Mena y Ovalle

Structure Engineer: Sergio Contreras

Technical Inspection: DECON UC

Lighting: Paulina Sir

Site area: 5,000 sqm

Constructed Area: 25,000 sqm

Project year: 2007-2008

Photographs: Juan Ignacio Baixas

This Building is the first stage of an ensemble of buildings belonging to the Universidad Católica called “Patio Alameda “, which is part of the Central Campus of the university placed on the Alameda Avenue in Santiago’s downtown. Alameda is the city’s main avenue and runs East - West. This group of buildings was designed to form a “fourth patio” related to the three patio traditional building of the university.

 

But this fourth patio is open to the city, creating an urban void, a small plaza.

The fourth level of this fourth patio matches the level of the main floor of the old building. Due to the natural slope of Santiago, such level is 4 meters over Lira Street (that runs North - South between the old and new buildings) and allows, through a pedestrian bridge over the street, to connect the four patios. The level difference between the fourth patio’s floor and the Alameda Avenue is solved by an ample stairway that expresses a new attitude of the university, one of openness to the city.

 

Thus, a significant public space is obtained, connected to the existing corridors of the old buildings cloisters, producing a new entrance to the Cultural Centre of the university placed on the west patio of the old building.

 

Under the new urban patio there is a 5 level underground parking with place for 600 cars.

Surrounding the urban patio, 3 buildings were designed to create its East South and West borders. Of these building, the one at the West, 12 stories high, has been built on this firs stage.

 

The first 9 levels of that building are assigned to some of the universities master programs, including the MBA.

 

Such activity generates a rich social life between class sessions, which takes place on a series of halls that look over the patio producing a facade full of life.

A central elliptical stair permits fluent circulation and visual relation between floors.

The main walls and other structural elements of the building are made of pigmented reinforced concrete, colored to match the old buildings. The exterior forms are mainly planes in diverse angles; the inside is furniture-like, with curved wooden surfaces, adequate to a dense and fluid use.

The east façade, overlooking the patio is designed as a green-façade with planters in every story and net of cables to support climbing plants. This protects the inside from the summer sun and generates a green border for the patio.

 

The concrete columns of the underground parking extend upwards to form a colonnade in the patio in which each column is topped by an inverted pyramid consisting of a soil box hosting a Lima tree. These trees, in a short time will create a summer shadow for the whole patio.

版权:翻译 www.ArchGo.com 参数

(点击此处下载所有大图 13 M)