瑞士,小住宅 / dieterdietz.org

在瑞士西部小镇chigny的葡萄园中,dieterdietz.org已经完成了两套房子:一幢翻新的19世纪建筑,以及一幢全新的建筑。简单来说这个建筑包括公共空间和个人生活空间的设计,令住户在与朋友和家人共处的同时也能拥有独立的生活。这座新房子,参照了该地区的谷仓的形式,也有助于在不间断的景观中创造一个庭院。

dieterdietz.org将每个房间的布局都安排得很宽敞,这些房间都是公共区域。此外,内部配置——包括空隙、门、窗帘和滑动板——意味着每个房子都可以被单独占用。这两套住宅都依赖于基本的材料来强调它们的相同点和不同点;翻新后的房子保持原有的结构,有明显的年代感,而新住宅的屋顶完全是由纳米薄膜覆盖的太阳能电池建造的,这些太阳能电池为住宅提供能源。

建筑师dieter dietz说“这两栋房子只是为生活提供了一个框架,就像帐篷只有人进入其中才变得完整,房子的使用者会进一步定义它视觉和空间上的表达。”从内向外看,这两座建筑朝向美景,可以看见葡萄园和周围的果园的景色。它的目的是,随着时间的推移,这两座建筑将会被树荫和爬上屋顶的花草彻底遮蔽。

项目信息:

地点:chigny,瑞士

客户:forel/schra?mli,苏黎世

建筑师:dieterdietz.org,苏黎世和洛桑。

项目建筑师:dieter dietz, vincent mermod, manuel potterat。

土木工程师:schnetzer puskas,巴塞尔。

景观设计师:dieterdietz.org

完成:2017年

总面积:1910平方米

体积:2559立方米

构建表面:701平方米

加热表面:590平方米

太阳能屋顶:250平方米

安装性能:20.37(KWP)

输出/年:15.200(千瓦时)

volume skin ratio:A/EBF 2.21。

Qh:192 MJ / m2a

Qww:50 MJ / m2a


amid the vineyards of chigny, a town in west switzerland, dieterdietz.org has completed a pair of houses: a refurbished 19th century building, and an entirely new structure. the brief called for a design that included shared and individual living spaces, allowing residents to live independently within a community of friends and their families. the new house, which references the form of the region’s barns, also helps create an interstitial courtyard within the uninterrupted landscape.

dieterdietz.org has structured the layout of each home around generously proportioned rooms that serve as social hubs. furthermore, the interior configurations — comprising thresholds of voids, doors, curtains, and sliding panels — mean that each house can be individually occupied. both residences rely on a basic palette of materials, which accentuate their similarities and differences; the refurbished property maintains its original structure, with visible signs of age, while the roof of the new dwelling is built entirely of nano-film coated solar-cells, which provide energy for both dwellings.

_‘these houses offer a frame for living,’_ says dieter dietz. _‘like a canvas drawn into space that awaits life to complete itself. users will further define visual and spatial articulation.’_ from the inside out, the two buildings orient themselves towards the landscape, opening views onto the vineyards and the surrounding orchard. it is intended that, over time, the two buildings will be fully shaded by the trees and plants that climb between the roofs.

project info:

location: chigny, switzerland

client: forel/schrämli, zurich

architect: dieterdietz.org, zurich and lausanne

project architects: dieter dietz, vincent mermod, manuel potterat

civil engineer: schnetzer puskas, basel

landscape architect: dieterdietz.org

completion: 2017

lot surface: 1,910 sqm

volume: 2,559 m3

constructed surface: 701 sqm

heated surface: 590 sqm

solar roof: 250 sqm

installation performance: 20.37 [kWp]

output/year: 15.200 [kWh]

volume skin ratio: A/EBF 2.21

Qh: 192 MJ/m2a

Qww: 50 MJ/m2a